{ "title": "Mahlep Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mahlep-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 18:08:16", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Mahlep ağacı, diğer adlarıyla Yaban Kirazı, İdris Ağacı, Taş Kirazı, Melem ve Endirez olarak da bilinirler. Türkiye'nin pek çok bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişe bilmektedir. Doğal olarak yetişmesinden dolayı, hiçbir sulama, ilaçlama ve gübreleme ihtiyacı olmaması ve etkin antioksidanlar içeren meyvesiyle tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Üreticiler Mahlep Ağacı üzerlerine vişne ve kiraz'da aşılıya bilmektedir.

Mahlep ağacının kullanım alanları

Mahlebin en çok kullanıldığı alan, çekirdekleriyle elde edilmiş olan mahlep unu yapılmasıdır. Mahlep unu günümüzde pastanecilik sektöründe en önemli hammaddelerinden biridir. Pastanelerden temin ettiğimiz poğaça, çörek gibi pek çok üründe mahlep unu kullanılmaktadır. Mahlebin tohumlarından distile edilmiş olan yağ, suya dayanıklı olmasından ötürü boya sanayisinde ve gemi boyalarıyla vernik imalatında kullanılır. Mahlepten yapılan şarap ise dünyada ender bulunan şaraplar listesine girmektedir. Türkiye'ye özgü olduğu da söylenmektedir. Mahlep ağacı meyvesini mevsiminde bulup kurutulursa, kışları çayını ve şurubunuda yapabilirsiniz.

Mahlep ağacı meyvesinin sağlığa faydaları nelerdir?

Mahlep ağacının şekere iyi geldiği bilinir. Şeker hastalarına mahlebin meyvesinin tüketilmesi önerilir. Böbrek sancısı ve de karın ağrılarına iyi gelmektedir. Mahlep özütü ise öksürük kesici ve bağırsaklardaki iltihaplara karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Prostat büyümesinde de etkilidir. Mahlep meyvelerinin en önemli özelliği kuvvetli ağrı kesici olması, ferahlatıcı ve de dinlendirici etkisi olmasıdır. Ayrıca antiseptik özelliği de mevcuttur. Dişiniz ağrıyorsa ve herhangi bir ağrı kesici kullanmadıysanız, iki adet mahlep meyvesini ya da kurutulmuşunu çiğnemenizi tavsiye ederiz. Mahlep meyvesinin tohumlarının iç beyaz kısmında bolca aspirin hammaddesi olan Salisilik Asit bulunmaktadır. Bundan dolayı bu kısımlar ilaç sektöründe ağrı kesiciler ve antibiyotiklerde kullanılır.
" } ] }