{ "title": "Mango Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mango-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 04:16:54", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Mango ağacı, ortalama 40 metrelik yüksekliğe sahip olan, 10 mt kadar taçlanan ömrü uzun bir ağaç türüdür. Mango ağacının kimi bölgelerde 300 yıllık zaman dilimi boyunca meyve veren türleri olduğu bilinmektedir. Derin topraklarda kök kısmı 6 mt kadar derine inebilmekle beraber yana doğru yayılan yan kökleri de vardır. Yaprakları her zaman 15-35 cm uzunluk ve 6-16 cm genişliktedir. Yapraklar ilk zamanlarda portakal-pembe bir renkteyken zamanla koyulaşarak kırmızıya ve son olarak da koyu yeşil renge dönüşüm gösterirler. 5-10 mm arasında bir uzunlukta olan çiçekleri beyaz renkte ve 5 taç yapraklıdır. Çiçeklerinin kokusu zambağa benzeyen keskin bir koku yayar. Mango ağacının meyvesinin olgunlaşma süresi ise 3-6 ay arasında değişiklik gösterir. Mangonun farklı ağaç türleri olduğu için meyvelerinde de değişik türler görülebilir. Bazı mango ağaçları ise süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bütün mango türlerinin iç tarafında bitkinin embriyosuna sahip tohum ve o tohumu koruyan bir kabuk bulunur.

Mango ağaçlarının binlerce yıldan beri Güney Asya'da yetiştirildiği bilinmektedir. Zaman içerisinde sırasıyla Doğu Asya, Doğu Afrika, Brezilya, Batı Hint Adaları ve Meksika'da büyüme imkânı olan yerlerde yetiştirilmeye başlamıştır. Dünya mango üretiminin üçte biri Hindistan'da yetişir. Ancak buna rağmen dünya ticaretinde pay sahibi olduğu söylenemez. Bunun sebebi de Hindistan'ın ürettiği mangoyu kendi içinde tüketmesidir. Bu alanda Hindistan'ı Çin takip eder. Avrupa'da da tropik meyve üretimine imkân veren az da olsa yerler vardır. Bunların başında da İspanya'nın Andalusya bölgesi gelir.

Mango ağacı genel olarak don görmeyen, tropik ve ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Yüksek sıcaklık ve kuraklığa karşı dayanıklıdırlar. Fakat sürekli 30 derece ve üzerinde seyreden hava sıcaklıkları mangonun erken olgunlaşarak tadının bozulmasına yol açabilir. Bu özelliklere bakarak mango ağacının Türkiye'de genel olarak Akdeniz Bölgesi'nde Antalya, Mersin gibi kıyı bölgelerinde yetişmesinin mümkün olduğu söylenebilir.

Faydaları

" } ] }