{ "title": "Manolya Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/manolya-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 05:56:07", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "Manolya ağacı, Orta Amerika, Kuzey Amerika ve Asya'da bulunmaktadır ve tür sayısı 80 civarlarındadır. Büyük ve saplı yapraklara sahip olmakla birlikte, muhteşem çiçeklere sahiplerdir. Eflatun, mor, sarı, pembe ve beyaz renkli çiçekler açabilirler. Ayrıca en büyük çiçekleri açan ağaç olarak bilinmektedirler. Çünkü manolya ağacı çiçekleri 30 cm çapına kadar büyüyebilirler. Tüm bunlara ek olarak manolya ağacının meyvesi, kapsüle benzeyen odunsu yapısı ile kozalağı andırmaktadır. Olgunlaşmış tohumlar tamamen dökülmeden önce ipliksi bir yapıda, günlerce asılı kalabilirler. Ayrıca bu ağaç türü çok geniş bir alana kök dağılımı yapar.

Manolya Ağacı Nasıl Üretilir?

Manolya ağacı dört farklı biçimde üretilebilir. Bunlar; Aşılama, tohumlama, daldırma ve çeliktir.

Çelik ile üretimde, yaz vakti yeşil yaprak alınmalıdır.

Daldırma ile üretimi, ağustos ayında veya ilkbaharda yapmak gerekir.

Aşı ile üretimde ise yandan kertikli aşı yöntemi uygulanmalıdır. Anaç olarak M. Grandiflora kullanılmalıdır.

Son olarak tohum ile üretimde ise tohumlar ya toplanır toplanmaz ekilmelidir ya da 3-6 ay sonra ekilmelidir.

Manolya Ağacının Ekolojik İstekleri

Hemen her ağaçta olduğu gibi, manolya ağacı da yetişmek için bazı özel yerlere ihtiyaç duyar. Bu istekler orta derece nem, ılıman iklimli bölge, süzek ve zengin topraklardır.

Manolya Ağacının Peyzaj İçin Kullanımı

Bahçelerde ya da parklarda tek tek kullanılır. Çiçekleri oldukça göz alıcı ve gösterişlidir. Rüzgâra da fazlası ile dayanıklılığı olduğu için, çokça tercih edilen değerli bir bitkidir. Büyümeye müsait geniş manolya ağaçlarını binalardan biraz uzağa ekmek gerekmektedir.

En Önemli Manolya Türleri

İri çiçekli manolya, yani magnolia grandiflora; Doğal olarak Kuzey Amerika'nın güney bölümlerinde, ılıman bölgelerde ve Avrupa'nın birçok yerinde yetişmektedir. Ayrıca ülkemizde de Manolya Ağacı yetişmektedir. Türkiye'deki manolya ağaçları Marmara bölgesinde ve Karadeniz kıyılarında bulunmaktadır. Boyları 6 metreyi bulabilir. Yaprakları 10-20 cm arasında değişkenlik gösterebilir.

Soulange manolyası, yani magnolia x soulangeana; Melezlenmiş bir bitkidir. Fransa'da melezlendiği bilinmektedir. Genelde dekoratif olarak kullanılmaktadır. Boyları ise 4-6 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yaz aylarında yaprakları oldukça iridir ve boyları 15 santimetreyi bulabilmektedir. Kent iklimine uygundur. Parklara, bahçelere ve kuytu ya da güneşli yerlerde kullanıma uygundur.

Tüm bunların dışında Himalaya Manolyası (Botanik adı ile Magnolia Campbelli) Büyük Çiçekli Manolya (Botanik adı ile Magnolia Grandiflora) ve Yıldızlı Manolya (Botanik adı ile Magnolia Stellata) da önemli türlerdendir. Oldukça fazla çeşitlilik gösterse de manolya ağacı türlerinin genel özellikleri, gösterişli çiçekleri ve çiçek boyutlarıdır.
" } ] }