{ "title": "Maun Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/maun-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 18:52:57", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Maun Ağacı, Yetişme alanı sıcak iklim olan maun ağacının vatanı Hindistan, Orta Amerika ve Afrika'da yetişmektedir. Yetişme alanına göre farklı isimler almaktadır. Örneğin; Küba maunu, Bolivya maunu, Afrika maunu ve Tabaşko maunu gibi isimler almaktadır. İsimleri sadece yetişme alanına göre değil yapısal özelliklerine göre de değişik isimler almaktadır. Piramit maunu, kırmızı veya sarı maun gibi.

Maun tür olarak göbek odunlu ağaç türüne girmektedir. Büyüklükleri yetişme alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bazen iri, orta veya büyük ebatlar da olabilmektedir. Maun ağacının gövdesindeki gözenekler dağınık haldedir ve öz ışınları ise belirgindir.

Maunun dış kısmı gri renktedir. İç odunu ise türüne göre farklılık göstermektedir. Sarı ya da kırmızı tonların da olmaktadır. Maun ağacı iç odunun rengi hava ile temas edince rengi değişmektedir. Kesildikten belli bir süre sonra rengi koyulaşmaktadır. Ağaç sağlam ve sıkı, esnek bir yapıya sahipti. Maun ağacının işlenmesi de çok kolaydır. İşlemesi kolay olan ağaç bol tanenli olduğu için kolay boyanır ve verniklenen bir ağaçtır. Sağlam bir yapısı olduğu için mobilyalar da kullanır. Kolay kolay bozulmaz ve zararlı haşerelerin tahribine uğramaz.

Maun ağacının kullanım alanları; Sağlam olduğu için birçok alanda tercih edilmektedir. Mobilya yapımın da yapıların iç ve dış bölümlerinde, parke, gemicilik, çalgı aletlerin yapımın da kullanılmaktadır. Ülkemizde genellikle tomruk haline getirilerek üretilmektedir. Genellikle kaplama halinde getirilerek satışı yapılmaktadır. Kapla üretimin de kullanılmayan artıklar masif olarak satışa sürülür. Bunların belirli ölçütleri bulunmamaktadır. Bazen yurt dışından getirilen tomruklar kalas veya tahta halinde biçilerek satılır. Kalas ve tahtalar, ser kereste standart ölçütlerinde biçilir.
" } ] }