{ "title": "Menengiç Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/menengic-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 03:42:35", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Menengiç ağacı, ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak bulunan, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde de yetişebilen bir doğal ağaçtır. Bu ağacın insanlar tarafından dikimi gerçekleştirilmediği halde meyvesinden elde edilen kahve sıklıkla tüketilmektedir. Bölgelere göre Çitembik, Çitlembik, Bıttım, Çıtlık gibi adları da olan menengiç ağacı, doğal bir kahve kaynağıdır.

Menengiç Ağacının Fiziksel ve Ekolojik Özellikleri Nelerdir?

Menengiç ağacı ortalama 7-8 metre boylarındadır. Yaprakları bir dal üzerinde karşılıklı dizilmiş şekilde durmaktadır. Genellikle bu yaprakların sayısı her bir dal için 10-11 civarındadır. Ağaç olgunlaşma döneminde reçine kokusuna benzer bir koku yayar. Meyvelerin çiçekleri Mart ve Nisan aylarında ortaya çıkar. Ancak tam olarak olgunlaşması Eylül Ekim ayını bulmaktadır. Meyveler olgunlaşınca yeşil ve mavi renk alırlar.

Menengiç ağacı, kuru ve sıcak toprakları tercih etmektedir. Bu toprakların drenajının iyi yapılmış olması gerekmektedir. Bu ağaç ayrıca çok ışık isteyen bir bitkidir. Gelişim hızı düşüktür. Bu nedenle boyları fazla uzamaz. Hem tohum hem de çelikle üretimi yapılabilir. Çelik üretimi için en uygun zaman Temmuz ayıdır.

Menengiç Ağacının Kullanımı

Menengiç ağacı, menengiç kahvesinin üretimi için kullanılır. Olgunlaşan meyvelerinden doğal menengiç kahvesi üretilir. Menengiç ağacı aslında bir tür yabani fıstık ağacı olduğundan meyveleri aynı zamanda kuru yemiş olarak da tüketilebilmektedir. Bunların yanı sıra meyveleri birçok yiyecekte tatlandırma ve lezzetlendirme maddesi olarak da kullanılır. Menengiç ağacının meyvesi besin değeri açısından son derece zengindir. 100 gram bir saf menengiç içerisinde;
Menengiç ağacının meyvesi; öksürüğe, nefes darlığına, nefes açmaya ve balgam sökmeye birebirdir. Ayrıca solunum yolları rahatsızlıklarında doğal ilaç görevi görmektedir. Böbrek kumu ve ayak terlemesi sorunu olanlar da menengiç ağacının meyvesi sıklıkla tüketmelidir.
" } ] }