{ "title": "Mersin Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mersin-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 03:07:19", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Mersin Ağacı, Anavatanı Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda olan, kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen ve 2-5 metreye kadar büyüyebilen ağaçlardır. Yabani ya da Adi mersin adı verilen türü, Akdeniz Bölgesi”nin bitkisi olup Batı ve Güney kıyı şeridimizde bulunan güneşli ve kurak alanlardaki makiler arasında bol bol yetişiyor. Üst tarafında pek çok saydam nokta bulunan yaprakları sert, kenarları düz ve küçük, üzeri koyu yeşil, altı ise daha açık yeşil ve tam ortası boydan boya çizgilerden oluşur. Mersinin yaz ortasından sonbahara kadar açan altın renkli beyaz çiçekleri ve yuvarlak kesitli, kırmızımsı renkte dallara sahiptir. Bitkinin ikinci yılında dalları bej rengine dönüp odunlaşır. Başlangıçta etli ve beyaz renk olan meyveleri, olgunlaştıkça koyu mavi ve siyah rengine döner. Mersin bitkisinin dal, yaprak, çiçek ve meyveleri hoş kokuludur. Bitki döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalır.

Mersin ağacının yaprak ve çiçekli dallarında reçine, acı birtakım maddeler ile uçucu yağlar; meyvelerinde ise yüksek miktarda A vitamini, tanen, şeker ve asitler bulunmaktadır. Tatlı ve hoş kokulu olan meyveleri yenebilir. Körpe yaprakları ise defne gibi, et yemeklerine çeşni olarak kullanılır.

Tıbbi Etkileri ve Kullanımına gelince
Sayılan bu etkilerinden yararlanmak amacıyla, bitkinin yaprakları her mevsimde toplanıp gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur, 1 tatlı kaşığı kurumuş mersin yaprağı üzerine 4 bardak kaynamış su eklenip 10-15 dakika demlendirip hazırlanan ilaç, günde iki kez birer bardak içilir.
" } ] }