{ "title": "Meşe Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mese-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 10:09:35", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Meşe ağacı, kayıngiller familyasından gelen bu ağaç, üç yüze yakın çeşidi olan yaz-kış yaprak dökmeyen türleri olan ve kerestesi bir hayli dayanaklı bir orman ağacıdır diyebiliriz. Yunanistan'da ve Anadolu'da sıklıkla üretimi yapılmaktadır.

Uzunlukları 25 metreye kadar ulaşan ve 2 metre kadar gövdeye erişebilen geniş tepeli ağaç türlerindendir. Çalıya benzer değişik türleri de bulunmaktadır. Bu ağaçların gövde kısımları şekilli, kabuk önceleri yamuk olmayan, sonraları kalınca ve yırtılmış gibi bir görüntü veren, siyahça renktedir. Kök kısımları yan taraflara ve derinlere doğru fazla gitmektedir. Su tüketme ihtiyaçları çok fazladır. Yaprak kısımları da form yapıları gibi farklılık göstermektedir. Yaprak yapıları loplu, dişli veya düz kenar biçimindedir. Meyvelerinin ismine palamut denmektedir. Bu meyve silindirik bir şekle sahip olup kadehe benzer bir yapı içerisindedir. Bazı ağaçların palamutları büyük bir ebata sahiptir ve tırnaklı bir yapısı mevcuttur. Tanen açısından zengin bir yapısı olan bu palamudun şırası boya saniye tarafından kullanılmaktadır. İçerisinde pelit adı verilen tohumu bulunmaktadır. Pelit denilen yapı doku bakımından kestaneye benzerlik göstermektedir. Meşe ağacı, alakabak kuşu ve sincabın kış aylarında yemek amaçlı toprağa sakladığı ya da bir şekilde kendiliğinden toprağa karışan pelitlerden üremektedir.

Bu ağaç türü yurdumuzda hemen hemen her ormanda karışık bir biçimde kimi zamanda ayrı bir orman şeklindedir. Genellikle Trakya'da, Marmara ve Bolu şehrimizde birçok meşe ağacına rastlanmaktadır. Oluştuğu alanlarda kimi zaman pelit, kimi zamanda palamut ağacı diye isimler almaktadır.

Göbek odunlu ağaçlar grubuna dahildir. Dış odunu dar bir yapıya sahiptir. Çember gözenekli bir yapısı vardır. Öz kesitinde parlak şekilde pulcuklar bulunmaktadır. Meşe ağacının birçok türü bulunmaktadır. Bu sebeple her meşe ağacının yapısı ve özellikleri farklılık göstermektedir. Genel bir özellik saptayacak olursak kaba bir dokuları vardır ve iri gözeneklere sahiplerdir.

Meşe ağacının rengi kirli sarı tonundadır. Dış odun tonu ise kirli sarımsı ve beyazdır. Göbek odunu ise kayu sarı bir tona sahiptir. Fakat kimi türlerin dış odun rengi açık pembemsi, göbek odunu ise açık kahverengi tona sahiptir.

Meşe ağacının yaklaşık olarak 400'e yakın türü vardır. Bu türleri kesin olarak birbirlerinden ayırmak pek de kolay bir iş değildir. Bilen kişilerce ayırt edilebilir. Hava ve nem gibi koşullara rağmen en çok dayanıklılık gösteren ağaçlardan bir tanesidir.

Odunların anatomik özelliklerine göre kırmızı meşe, ak meşe ve her dem yeşil meşeler olarak üç gruba ayrılmaktadır. Ülkemizde doğal şartlarında 18 adet meşe türü vardır. Bunların isimleri şu şekildedir: Saplı meşe türü, Sapsız meşe türü, Doğu Karadeniz meşesi, Saçlı meşe, Istranca meşesi, İspir meşesi, Macar meşesi, Kasnak meşesi, Mazı meşesi, Tüylü meşe, Anadolu palamut meşesi, İran palamut meşesi, Lübnan meşesi, Makedonya meşesi, Pırnal meşe, Boz pırnal, Kermes meşesi, Yalancı tüylü meşe, mantar meşesidir.
" } ] }