{ "title": "Mimoza Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mimoza-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 12:08:26", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Mimoza ağacı \"küstüm otu\" ve \"dokunma bana\" gibi isimlerle de halk arasında bilinen ve 300 farklı türü bulunan bir bitki türüdür. Genel olarak 60 cm boylarında olabilen otsu bir bitki olan bu ağacın sürgünleri dikine doğru uzamaktadır. Her sürgün üzerinde de pek çok yaprakçık bulunduran bitkinin genellikle tropik iklimlerde daha kolay ve hızlı şekilde yetiştiği görülmektedir. Tarlada yetiştirilmeyen Mimoza, bir süs bitkisidir.

Bir akasya türü olarak karşımıza çıkan Mimoza ağacı hem görüntüsü hem de hoş kokusu ile tercih edilen bir süs bitkisidir. Salkım salkım açılan çiçekleri sarı renkli olan bitkinin çiçeklerinin limon kokulu olduğunu söyleyebiliriz. Türüne göre farklı zamanlarda çiçek açan bitki genelde kış sonuna doğru, ilkbaharın başı ya da ortasında açmaktadır. Alkalinli toprağı sevmeyen ağacın asitli veya nötr toprakta yetiştirilmesi gerekmektedir.

Bol güneşi seven ve suyu tutmayan topraklarda iyi gelişmekte olan bitki, İlkbaharın son soğukları da geçmeden 2,5- 3 ay kadar önce tohumlarının kapalı bir mekânda turba karıştırılmış olan toprağa 7-8 cm derinliğe ekilmesi durumunda tutacaktır. Fidelerin gelişmesinden sonra havalar ve toprak ısınınca baharda yetiştirildiği toprakla beraber bahçedeki kalıcı yerine taşınması gerekir. 30 cam aralıklarla çukurlara dikildikten sonra birkaç gün içinde bitkinin yeni toprağına alışması ve gelişimine devam etmesi mümkün olacaktır.

Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilen Mimoza ağacının ana vatanı Avustralya'dır. Griye çalan bir renge sahip olan yaprakları dantelsi yaprak özelliği taşıyan ağacın kışları yaprak dökmediği görülmektedir. Kolay yetişen bir ağaç olarak görülebilen bu bitkinin iyi bakıldığı takdirde 20 yıl içerisinde boyunun 15 metreye ulaşması mümkün olmaktadır. Hatta ilk yılı içerisinde bakımına özen gösterilirse boyunun 1 metreye ulaşması söz konusu olabilmektedir.

Çok dağınık bir büyüme yapısı bulunduğundan dolayı bu durum her yıl çiçeklendikten sonra düzenli olarak budanmasını gerektirir. Her yıl düzenli olarak budanması sayesinde hem görüntüsünün daha güzel olması sağlanan Mimoza ağacının bu şekilde düzensiz bir şekilde tohumlanmasını da önleyebilirsiniz. Ağacın daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilmek için kök yakınından toprak yüzeyine çıkan yan dallarını toprağı biraz kazarak ve başlangıç bölgesinden kesmeniz yararlı olacaktır.
" } ] }