{ "title": "Mor Salkım Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/mor-salkim-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 08:58:55", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Mor Salkım Ağacı Latince Wisteria sinensis adıyla bilinmekte olup ülkemizde de Çin morsalkımı ismiyle anılmaktadır. Fabales ailesinden kapalı tohumlu bir ağaç olarak karşımıza çıkan bu tür 5 metreden daha uzun bir boya sahip olabiliyor. Hızlı büyüyen bir bitki olarak çabuk gelişen ağacın beyaz ve açık morun çeşitli tonlarında çiçekleri bulunmaktadır.

Eski bahçelerin klasik sarmaşığı olarak akıllarda kalan ağacın sürgünlerinin uçlarında bulunan yaprak yapılarının duvarlara ve çitlere tutunmalarına olanak sağladığı görülmektedir. Çok uzun ömürlü olan bu ağaç iyi bakıldığı takdirde yıllarca bahçelerinizi süsleyebilmektedir. Sadece İlkbahar donlarına karşı dayanıksız olan bitki iyi cinste bahçe toprağı istemektedir. Güneşten ve sert rüzgârlardan da korunmayı isteyen bitkinin mor salkımlar halindeki çiçek vermeyen dallarını keserseniz bitkinin hava almasına olanak sağlayabilirsiniz.

Baklagillerden bir sarmaşık olan Mor salkım ağacı'nın ana yurdu Çin'dir. Bunlar yapraklarını dökmekte olan sarılıcı ve odunsu bitkilerdir. Budanmadığı takdirde boyu 20-30 metreyi ulaşan bu türün 70 yıl kadar yaşaması mümkündür. Ancak ana gövdesi bu 70 yılda ölse bile dipte bulunan genç sürgünlerin yaşamaya devam etmesi mümkündür. Bu bakımdan budanarak yaşlı gövdeden yeni filizler ortaya çıkabilmektedir.

Salkımlar halinde çiçekleri bulunan bitkinin mavi-mor, beyaz ya da soluk pembe renkli çiçekler verdiği görülebilir. Türkiye'de beyaz renkli olanlarını görmek çok zor olsa da mor renkli olanlarını görebilmek mümkündür. Yılda iki kez çiçek açmakta olan ağacın çiçek açma zamanlarına bakacak olduğumuz zaman ilkinin Nisan ayı sonu Mayıs başı gibi açmaya başladığını ve Mayıs sonuna kadar da çiçeklerinin tamamen açıldığı görülür. İkinci kez ise Haziran ayının ortalarına doğru açmaya başlayıp yaz boyunca çiçek açmaya devam ettiği görülür.

Bahar mevsiminde açan çiçekleri ile yazın açan çiçekleri arasındaki farklara bakacak olduğumuz zaman baharda açan çiçeklerin daha açık renkli olduğu yazın açan çiçeklerin ise daha koyu renkte olduğu görülmektedir. Bahar mevsiminde Mor salkım ağacı yapraklanmadan çiçeklenirken yazın ise yaprakların çoktan ortaya çıktığı ve çiçeklenmenin daha sonra başladığı görülür. Bahar mevsiminde ağacın daha fazla çiçek açtığı görülürken yaz mevsiminde daha az çiçeğe sahiptir. Hoş ve güzel kokulu olan çiçekleri bahar mevsiminde daha büyük salkımlar halinde iken yaz mevsiminde daha küçük salkımlarla karşılaşılır.
" } ] }