{ "title": "Mürver Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/murver-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 09:05:47", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Mürver ağacı, sarımsı beyaz renge sahip güzel kokulu çiçekler açan bir ağaç türüdür. İçeriğinde reçine, tanen, sabit ve uçucu yağ, musilaj ve rutin bulunmaktadır. Ağacın küre şeklindeki mor renge benzer meyvelerinde ise potasyum ve C vitamini bulunmaktadır.

Önceleri hanımeligiller ailesi içerisinde değerlendirilen Mürver'in, yapılan son araştırmalarla Adoxaceae ailesiyle genetik akrabalığa sahip olduğu yani bu aileden geldiği ispatlanmıştır. Bazıları çalı, bazıları ağaç şeklinde olan türleri bulunan Mürver'in dünya üzerindeki dağılımına bakacak olduğumuz zaman astorpikal bölgelerde yoğunlaştıklarını görebiliyoruz. Her ne kadar hem Güney hem de Kuzey yarım kürede yetiştirilebiliyor olsa da Kuzey yarım kürede daha yaygın halde bulunduğu görülür. Güney yarım kürede ise çoğunlukla Avustralya ve Güney Amerika ülkelerinde görülmektedir.

20 kadar çalı, ağaç ve otsu bitkinin ortak adı olan Mürver yapraklarının genellikle iki çift ve bir tek olacak şekilde beş parçadan meydana geldiğini görebilmek mümkündür. Bu parçalardan her birinin oval, kenarları çok hafif şekilde kertikli ve hafif kalkık, yeşil renkli ve kısa saplı olduğu görülmektedir. Çiçekleri oldukça küçük olmakla beraber sarımsı, beyaz veya bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçeklerinin yayvan bir şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açıldığını görebilmek mümkündür.

Mürver çiçekleri olgunlaştığı zaman 6-10 mm çapında parlak siyah renkli ve yuvarlak meyvelere dönüşmektedir. Bu meyvelerin içinde ise kan kırmızısı renginde meyve özü ve oval biçiminde uzunca 3-4 adet tohum bulunmaktadır. Ormanlık alanların funda toprağını sevmekte olan kara mürverin dökmüş olduğu tohumlar sayesinde çoğaldığı görülmektedir.

Mürver ağacı dikildiği zaman hiçbir özen gösterilmesine gerek duymadan kendiliğinden gelişebilmektedir. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi hariç her yörede yetişebilen bu ağacın çiçekleri Haziran ve Temmuz'da toplanırken meyveleri Ağustos ve Eylül'de, yaprakları ise Nisan'dan Temmuz'a kadar toplanıp kurutulabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken tek husus gölge bir yerde mümkün olduğunca çabuk bir şekilde kurutulmaları gerektiğidir.

Mürver ağacı kabızlığı giderip, vücudu terleterek ateşi düşürmekte ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını daha kolay bir hale getirmektedir. Vücudun direncini artırmakta olan bu ağaç yatıştırıcı etkisi sayesinde vücuda rahatlık vermektedir. İdrarı çoğaltmakta, nezleye fayda sağlamakta ve anne sütünü artırmaktadır. Ayrıca güneş yanıklarının iyileşmesini kolaylaştıran ağacın meyveleri ve kabuklarının idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkileri bulunmaktadır. Meyve suyunun ise sinirsel ve romatizmal ağrıları dindirme üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Terletici etkiye sahip olan çiçeklerinin de soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı faydalı olmaktadır.
" } ] }