{ "title": "Nar Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/nar-agaci.jpg", "date": "22.01.2024 00:21:53", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "Nar ağacı, Ilıman iklimin ağaç türlerinden biridir. Ana yurdu, Ortadoğu, Anadolu, Kafkasya ile İran körfezi arasında kalan alan olup yüzyıllardır üretimi ve tüketimi yapılmaktadır. Nar ağacının kısa boylu olduğu için ekilen alanlarda fidan sayısı ve ürün miktarı çok, hasadı ilaçlama işlemi kolay, taşıma ve nakliye de zorluk çıkarmayan, uzun müddet pazara arz imkânı tanıyan bir bitkidir. Ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilmektedir. Fakat üretim kapasitesi açısından Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha yaygındır.

Nar tatlı, mayhoş ve ekşi olarak üç değişik tada sahiptir. Bazı yörelerde değişik kullanım şekilleri vardır. Nar ağacının meyvesi çok işlevseldir. Bitki kökünden meyvesinin çekirdeğine kadar her ayrıntısıyla kullanılabilen bir endüstri meyvesidir denebilir. Nar ağacının meyvesi genel olarak taze bir biçimde tüketilmekte ise de bozulmadan kendini koruma süresi (2-3 ay) olduğu için farklı şekillerde de tüketilebilmektedir.

Demir, potasyum ve özellikle de C vitamini ihtiva eder. Ekşi olan nar sularından sirke ve sitrik asit elde edilmekte bu sular kaynatılıp koyu hale getirilerek de salatalar da limon yerine kullanılmaktadır.

Nar ağacı 1-5 m boyutunda çalı veya ağaççık biçiminde birden çok dalı olan, genç dalları köşeli, koltuk sürgün uç kısımları sivri ve iğne biçimindedir. Yaprakları yaz sürgünleri üstünde sık bir biçimde bulunmaktadır. Kenar kısımları tüylü, üst kısımları dumanlı gibi açık yeşil tonundadır. Çiçekleri ise iki eşeylidir. Ayrıca yaprakları kendine has kırmızı bazen sarı veya beyaz renge sahiptir. Çiçekleri diğer çiçekler gibi koku vermez. İlk açan çiçekler değil ilk açan çiçekler döküldükten sonra açan çiçekler meyve verimini sağlamaktadır. Don olaylarına denk gelmediği için pek etkilenmez. Çünkü çiçek açma süresi geç olduğu için kış donlarına pek denk gelmez. Gelse bile ikinci kez çiçek açtığı için üreticiyi pek zarara uğratmaz.

Bu ağacın meyveleri parlak kırmızı, sarımsı, yeşil veya beyazımsı tonda deri gibi bir yapıdan oluşan kabukla kaplanmış bir durumdadır. Bu meyve 5-15 cm çapları arasında ve küresel bir şekle sahiptir. Meyvesi içi açıldığı zaman tane tanedir. Tohumları da köşeli bir biçime sahiptir. Hasat mevsimi gelip de hasat edilen narlar dayanaklılığı olan kabuğu sayesinde depolanıp saklanması ya da taşınması aşamasında diğer meyve türlerine göre daha az zara görmektedirler. Büyük meyve yapısı olduğu için işçiliği de fazla uğraştırmaz çabuk biter. Nar ağaçları genel olarak erken meyveye yatarlar. Bakımlı olanlarından 4. Yılda tam olarak verim elde edilebilir. Verimi aşağı yukarı 35-70 kg arasındadır.

Bazı çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Devedişi, Kadı, Lefon, Misk, Zivzik, Çekirdeksiz Hicaznarı, Keben, Katırbaşıdır. İklim ve toprak açısından pek seçici değillerdir. Deniz seviyesinden 1000 m yüksekliğe kadar her ortamda üretimi gerçekleştirilebilen nar ağacı genel olarak sıcak ve kurak iklimlerin meyvesi olarak bilinir. Ömürleri 150-200 arasında değişiklik göstermektedir. Genel olarak en çok etkileyen şey mantar hastalıklarıdır.
" } ] }