{ "title": "Neem Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/neem-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 08:31:44", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Neem Ağacı, Yaklaşık 15-16 metre boyutların olan ve tropik alanlarda oluşan neem ağacının ana yurdu Hindistan ve Srilanka'dır. Endonezya, Avustralya ve Batı Afrika'da da oluşmaktadır. Türkiye'de Yalancı Tesbih ağacı adıyla bilinmektedir. Mahoganik ağaç soyundan olan neem 30 metreye kadar yükselir ve 2,5 metre gibi bir ene sahiptir. Seyrek yaprakları sayesinde bir yıl boyunca gölge oluşturur. Hızlı bir şekilde büyür ve fakir topraklarda olgunlaşır. Hindistan halkı çokça faydası olan ağacı köy eczanesi olarak adlandırırlar. Yüzyıllarca neem ağacını ağrı, ateş ve enfeksiyon hastalıklarının tedavilerinde kullanan Hindistanlılar, Neem'in kanlarını temizlediklerini inanır ve birçoğu yeni bir yıla neem yaprağı yiyerek başlarlar. Aynı zamanda neem filizleriyle dişlerini temizlerler, neem yaprağı suyu deri hastalıklarında özellikle sivilceler de kullanılır ve neem çayını içerler. Çok önceden beri, Hintliler neem ağacını mucize gözüyle görmüşlerdir.

Günümüzde neem ağacının faydaları insanlık namına kullanılmaktadır. Neem ağacının medikal alanda kullanılan kısmı odunsu gövde kısmı ve dalları, tohumu ve tohumundan yapılan yağıdır. Ender olarak çiçek, kök ve meyve kısımları da kullanılır. Neem ağacının böcekleri uzaklaştırdığını bulan Hintliler kitaplarında, tuvaletlerinde ve çöp kutularında neem yapraklarını kullanarak böcek ve haşerileri uzak tutmayı başarmışlardır. 1959 yılında Sudan'daki toplu çekirge istilasına şahit olan bir Alman bilimci çekirgelerin bulunan bütün ağaçlara saldırdığını fakat neem ağacına yaklaşamadıklarını tespit etmiş ve neem ağacı ile ilgi yapılan araştırmalar sonucunda akarlar, nematodlar, mantar, bakteri ve birkac virüs olamak üzere 200'den fazla böcek üzerinde etkileri kanıtlanmıştır.

Neem ile yapılan doğal haşere ilaçları ile insan sağlına zarar vermeden karışımlar oluşturulmuş ve bitkilerde kullanılmıştır. Buna örnek olarak Nikaragua'da yaşayan çiftçilerin neem tohumlarını suyla karıştırtıktan sonra 12 saat bekletip tohumlarından ayırdıktan sonra elde ettikleri karışımı ürünlerinin üzerine püskürtmeleri. Neem ile yapılan bu karışımlar böcekleri anında öldürmez. Neem spreyleri böceklerin yaşamlarını etkileyeceği için böcekler beslenemez, çoğalamaz ve metamorfoza giremez hale gelirler. Neem ürünleri böceklerde etkin olmasına karşılık kuşlar, sıcak kanlı hayvanlar ve insanlar üstünde kötü bir etkiye yol açmazlar.

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarınızı yıkadığınız suya biraz neem yağı koyarsanız onları kene mikroplardan korumuş olursunuz. Ayrıca böcek ve sivrisinek sokmalarına karşı neem bitkisinin yağını kullanıldığı zaman kaşıntı ve mikroplardan kurtulabilirsiniz. Kim pürüzsüz cilde sahip olmak istemez ki? Saç derisi ve cildimizdeki egzama, sedef hastalıklarında olan kaşıntılar da etkin olan neem, antibakteriyel özelliği ile sivilce ile aknelerin gelişmesine engel olur. İnsanların yeni bulduğu ve kozmetik kuruşlarının yaptıkları kremlerde kullanıldığı neem ağacı Hindistan'daki kadınlarca yıllar önce bulunmuştur. Neem ağacı yapraklarının suyu cilt hastalıklarına karşı kullanmak ve çayını içmek kullanılan yöntemlerden en çok bilinenleridir. Neem ağacının sunduğu mucizeleri insanlık yararına kullanmak için bilim adamları çalışmalarını sürdürmektedir.

Tüm cilt türlerinde kullanılan neem ağacı yaprak ve yağı olgun, yağlı, kuru ve akneli ciltlerde güzel sonuçlar vermektedir. Neem cildi yatıştırmakla beraber, nem dengesi ve yumuşak bir doku kazandırır. Neem yağı, Hindistan cevizi yağı, salatalık suyu, su ve yeşil çay beraber karıştırıldıktan sonra uygun bir kapta saklanırsa yağlı ciltler için uygun bir karışım oluşturulur. Kuvetteki banyo suyuna neem yağı karıştırıldığı zaman yatıştırıcı bir etkisi vardır. Neem bitkisinin faydaları hariç saç bitkilerini yok etmek, sedef, egzama, cüzzam ve benzeri cilt rahatsızlıklarını tedavisinde yararları ve cilt üslerini iyileştirmek, sivrisinek kovucu ve cildi yumuşatma da faydalanmak için cilt üstüne uygulama yapılır.
" } ] }