{ "title": "Osuruk Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/osuruk-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 01:53:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Osuruk ağacı, aylandız ağacı, kokar ağaç olarak da bilinen bir ağaç türüdür. Ailanthus Glandulosa Latince adıdır. Özellikle Uzakdoğu'da, Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde, ülkemizde yetişen bir ağaçtır. Boyu 5-10 metreyi bulur. Yaz ayları başında açan yeşilimsi çiçekleriyle oldukça nahoş kokusuyla bilinir. Bu kokusuyla tarihte haşereleri uzaklaştırma amacıyla kullanılmış. Özellikle 17 ve 18. Yüzyıllarda havadan sıtma zehrini emdiğine inanılmıştır. Bu nedenle oldukça talep görmüş bir ağaçtır. Daha çok ağacın gövdesine dokunulduğunda, kalıcı bir koku bırakır. Çiçekleri açtığında ise bu kokuyu havaya salar. Çok çabuk yetişen bir ağaçtır. Tohumla üremesi çok hızlı olur. Ayrıca çevresinde fazla ağaç gelişimine engel olur. Osuruk ağacının yaprakları tanen, reçine C vitamini, sabit yağ ve ailantin adında acı bir madde içerir.

Osuruk ağacının kullanım alanları

Ağacın gövde ve dallarının kabukları soyularak kurutulma işlemine tabi tutulur. Bunlar kaynatılarak çay olarak içilir. Osuruk ağacıyla hazırlanan çayın tıbbi etkileri arasında kusturucu, hafif ateş düşürücü, bağırsak kurtlarını öldüren, spazm çözen özellikler bulunur. Ayrıca içeriğinde tanen olduğundan kabızlık etkisi yaratır. Çayını hazırlamak için, 1 litre suyun içinde 20 gram kurutulmuş osuruk ağacı kabuğu kaynatılır. Bunun günde en fazla 3 bardak içilmesi gerekir. Daha fazlasının içilmesi zehirlenme gibi etkiler gösterebilir.

Bahçelerde yaygın görülen haşerelerin uzaklaştırılmasında kullanılır. Bunun için 20 litre suyun içinde 500 gram osuruk ağacının yaprakları 2 gün süreyle bekletilir. Başka bir yerde 20 litre suda 500 gram Arap sabunu eritilir. Daha sonra bu karışımların ikisi karıştırılır. Bununla bahçeler ilaçlama gibi işlem yapılır. Püskürtülerek haşerelerin uzaklaşması sağlanır.
" } ] }