{ "title": "Paulownia Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/paulownia-agaci.jpg", "date": "23.01.2024 06:23:32", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Paulownia ağacı, diğer bir ismi Çin kavağıdır. Çin'de doğal olarak yetişme ortamı bulan, hızlı bir biçimde büyüyebilen bir ağaçtır. Kuzey yarım kürede 24 milyon dekar arazide ara tarımı gerçekleştirilen bir ağaç türüdür.

Paulownia ağacı fazla verimli topraktan orta verimli toprağa, kadar her toprak türünde yetişebilir. Yani killi ve kumlu toprak türlerinin hepsinde yetişmeye uyum sağlayabilmektedir. Yetişmesi açısında en sıkıntılı toprak türü suyunu iyice çekmiş su dolu topraktır. Sebebi ise durgun su 3-4 gün içerisinde bitki için çok zararlı hatta öldürücü etkide olabilir. Bu sebeple, paulownia ağacının yetiştiği bölgedeki taban suyu seviyesinin 1,5 m'den daha derinde bulunması gerekmektedir. Toprağın tuz içeriğinin de 1000 ppm'yi geçmemesi gerekir. Çünkü tuz oranı bu seviyeyi geçerse ağacın hızlı büyüme işlevi aksamaktadır.

Paulownia ağacının kök kısımlarının yüksek oranda oksijen akımına ihtiyaçları bulunmaktadır. Genel olarak kolaylıkla ufalanabilen, kumlu ya da çakıllı yapıdaki toprak türlerini sevmektedirler. Bu toprak türlerini sevmelerinin nedeni bu toprak yapıları bol su alsalar bile suyu tutmazlar. Paulownia ağacı bazı bitkilerin patates, tütün, şeftali, kestane, ceviz ve yonca vb. Türlerin yetiştiği toprak türleri gibi toprak yapısına sahip ve su geçirgenliği bulunan topraklarda en iyi verimi sağlamaktadırlar. Bu ağacın kök kısımlarının hava alabilmesi için ağaçların dip kısımlarına yakın yerlerinin sürülmesi, kök bölgelerinin hava akımını arttırır ve bu sayede hem büyüme olayı hızlanır hem de daha sağlıklı bir yapıda gelişirler. Ayrıca gelişmenin düzenli bir biçimde ilerleyebilmesi için gelişmenin ilk aylarında ağaca zararı veren zararlı otlar olarak adlandırılan otlar genç olan ağaca zarar vereceğinden ya sürülmelidir ya da bu otlardan temizlenmiş alanlar dikim için tercih edilmelidir.

Üç çeşit dikim zamanı bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

İlk Bahar Döneminde Dikim: İlkbahar döneminde dikimi gerçekleştirilen paulownia ağacı, dikimin ardından 6 ay içerisinde 4-7 metre arasında bir yüksekliğe erişmektedir. İlkbaharda dikim gününe karar vermek büyük önem taşımaktadır. Sebebi ise çok erken dikim yapılır ise ağaçlar hasar görebilir ya da ölür; eğer geç olursa da genel olarak büyüme düşmektedir. Dikim yapmak için en uygun süreç son don olayından sonradır. Yani toprak sıcaklığı 18 dereceye eriştiği andır. Genel olarak kış kabağı ve kavun ekilen zaman dikim için en uygun zamandır. Çünkü kış kabağı ve kavun büyümesi ve gelişmesi itibariyle paulownia ağacı ile aynı şartları isterler.

Yaz Döneminde Dikim: Yaz aylarında da dikim yapılabilmektedir fakat bu yerinde dikim uygulamasını tercih eden üreticiler için yerinde bir dikim zamanıdır. Yaz aylarında dikimi gerçekleştirilen paulownia ağacı çok iyi derecede kök büyümesine kış gelmeden ulaşırlar. Yaz aylarında gerçekleştirilen dikim için en dikkat edilmesi gereken husus dikimin ardından yeterli su vermektir. Yaz yağmuru olan memleketlerde çiftçiler yerlerini hazırlayarak, yağış olayları ile dikime başlamalıdır. Eğer dikim yapılan alanda yaz kuraklığı mevcutsa çiftçi dikimden sonra ağacı sulamak için su sistemi bulundurmalıdır. Paulownia ağacı sıcak olan havaları çok sever. Bu sebeple sıcak havalarda dikim yapmaktan çekinilmemelidir. Ancak yeterli miktarda nem sağlanmalıdır.

Son Bahar Döneminde Dikim: Sonbahar ayında gerçekleştirilen dikimin de yaz aylarında gerçekleştirilenle aynı avantajları vardır. Sonbahar mevsiminin yarısında ve sonlarında dikim yapmak amacıyla seçilen fidanların kök sisteminin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Yani ilkbahar ve yaz aylarında dikilen fidanlardan daha gelişmiş olanlar, sonbahar için tercih edilmelidir. Bu mevsimde dikilen Paulownia ağacı kuvvetli bir yapıda ve odun yapısı gelişmiş olmalıdır ki kış aylarında oluşan şiddetli soğuklara ve don olaylarına karşı dik durabilsin. Bu ağacın kök kısımları kış aylarında iyi gelişme göstermektedir.
" } ] }