{ "title": "Pelit Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/pelit-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:20:43", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Pelit Ağacı, Fidan olarak dikilen tek gövde üzerinde yan ve ana kökleri olan boyları farklılık gösteren odunsu bitkilere ağaç denir. Ağaçların özellikleri birbirinden farklılık göstermektedir. Ağaçların kök, gövde, çiçek, meyve, yaprak olmak üzere altı bölgesi vardır. Ağaçlara temel özelliğini veren gövde kısımlarıdır. Ağaçlar yaprak şekillerine göre iğneli ve iğnesiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağaçların yapraklarını dökme zamanları birbirinden farklılık göstermektedir. Bazı ağaçların meyvelerinden yararlanırken bazılarının ise sadece yeşilliğinden yararlanılmaktadır. Ayrıca her ağacın çiçek açma ve ürün verme zamanları da farklılık göstermektedir. Ağaçlar belli bir yaşa kadar ürün vermektedir. Belli bir yaştan sonra ürünlerin kalitesi ve miktarı azalmaktadır.

Pelit ağacı Anadolu'da yetişen meşe ağacının bir alt türüdür, Genellikle yağışlı ve gölgesi bol yerler de yetişmektedir. Yeşilliği ve meyvesi bol olan bu ağaç diğer ağaç türlerine göre boyu ve genişliği daha fazladır. Anadolu palamut meşesi olarak bilinmektedir. Pelit ağacının meyvesi sert, açık renkli ve silindir biçimin de lezzetli bir meyvedir. Meyve üç bölümden oluşmaktadır. Bölümleri; palamut, pelit ve kadeh kısımlarından meydana gelmektedir. Pelit silindir şeklindedir ucu basık ve beyaz tüylüdür. Kadeh 3-6 cm çapında olup, üst kısmı tırnak denilen beyaz tüylü, kalın ve çıkıntılarla çevrilidir.

Pelit ağacının meyvesi kestaneye benzemektedir. Tadının acı olmasından dolayı hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Pelit ağacının meyvesi kabızlığı, iltihaplı yaralara, boğaz ağrılarına, karaciğer rahatsızlıklarına, egzama gibi yayılan yaralara ve basura iyi gelmektedir. Ayrıca kanama durdurma gibi işlevi de bulunmaktadır. Mide rahatsızlıkları için pelit meyvesinden hazırlanan karışımlar da bulunmaktadır. Şifa bulmak için kahve yapımın da pelit kullanılmaktadır.
" } ] }