{ "title": "Sahil Çamı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/sahil-cami-490.jpg", "date": "22.01.2024 01:06:00", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sahil çamı, çamgiller ailesinden olup, Atlantik ve Fransa ülke kıyılarından, Yunanistan'ın Ege kıyılarına kadar olan sahillerde görülen bir çam türüdür.

30 metre uzunluğunda, 2 metreye kadar çap yapabilir. Gençken piramit formlu, yaşlı iken dağınık taçlıdır. Dallar bol, yana ve aşağı doğru eğik durumdadır. İğne yaprakları, parlak yeşil 10-20 santim uzunlukta sert, batıcı ve uçlarında sık demetler halindedir. Kozalakları ise kısa saplı, geniş olarak ve yumurta şeklinde ucu sivri 10-20 santim uzunlukta, 5-8 santim genişlikte, ince kırmızı, sonra yeşil, olgun haldeyken açık kahverengidir. Genellikle 2-6 tanesi bir arada, uçları aşağı doğru eğilimlidir. Odunu bol ve reçinelidir.

Sahil çamı, toprak bakımından tok gözlü olup, kumlu alanlarda bile yetişebilir. Genç bir ağaçken daha hızlı büyümektedir. Yüksek miktarda neme ihtiyaç duymaz. Ancak soğuk, sert ve kara iklim olan yerlerde yetiştirilemez. Çok kötü şartlarda ancak bodur bir ağaç şeklinde büyüme göstermektedir. Çöl sayılabilecek tipte arazilerde yetiştirmeye çok uygundur. Rüzgâra ve kirli hava şartlarına oldukça dayanıklıdır. Sahillerin ve kumluk alanların ağaçlandırılmasında çok kullanılmaktadır. Odunu reçine ve kâğıt hamuru imalatında ve selüloz sanayinde kullanılmaktadır. Genellikle sahillerde rüzgâr perdesi olarak kullanılır.

Kozalaklar 20 santime kadar uzamaktadır, yumurta biçiminde, sivri, ilk çıktıklarında kırmızımsı menekşe renginde, olgunlukta iken parlak açık kahve renkli ve 2-4 tanesi bir arada salkım şeklinde bulunmaktadır. Pul kalkanları piramit şeklinde olup, göbeği çok kıvrık ve biraz çarpık olarak bulunur. Kozalağın dışa bakan pullarının uçları gaga gibi aşağı bakmaktadır. Genelde çiçekleri ilkbahar mevsiminde mayıs ayında görülür. Dişi çiçekler sarı renkte, erkek çiçekler ise sarımsı kahverengi şeklindedir.

Sahil çamında iğne şeklinde olan yapraklarının bir ömrü vardır, yaklaşık üç yıl yaşamaktadırlar. Genç sürgünler tüysüz, soluk kahve renkli, önce yatay şeklinde durup daha sonra aşağı doğru eğilimlidir. İğne yapraklar 10-20 santim uzun, sert, iğne şeklinde ve parlak yeşil renkte sürgünlerin ucunda toplanmış haldedir.

Sahil çamı, tohum ile üretilmektedir. Tohumların çimlenmemesi için bir engeli bulunmamaktadır ve tohumlar ilkbaharda ekilmektedir. Kuvvetli ışığı severler ve bu ortamlarda çok hızlıca büyürler. Boyları 20-25 metreye kadar uzar. Genç sahil çamları 6 metre boya ulaştığında alt dallardan itibaren budanma işlemi gövde gelişimi için oldukça önemlidir.

Kök yapısı ise kazık kök yapmaktadır, gevşek ve kumlu topraklarda kuvvetli, geniş yan köklerle kalp kök sistemi geliştirmektedir. Ağır topraklarda kök gelişimini gösteremez ve kolaylıkla tutunamayıp devrilebilir. Devrilmelerinden dolayı oldukça zarar görür.
" } ] }