{ "title": "Saksı Ağaçları", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/saksi-agaclari-4054.png", "date": "19.01.2024 09:12:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Saksı Ağaçları, Evde veya balkonda birçok ağaç türlerinin yetiştirmesi mümkündür. Örneğin limon, benjamin, süs narı, bodur elma ve armut, hanımeli, zakkum, bodur karadut ve kamkat, ladin ve leylak gibi ağaçlar saksıda yetiştirilebilir. Bilinenin aksine saksıda ağaç yetiştirmek oldukça kolay bir işlemdir ve son yıllarda birçok kişi meyve ağaçlarını saksılarda yetiştirerek evinde veya balkonunda küçük bir bahçe oluşturmuştur.

Limon ağacı: Yetiştirilmesi en kolay ve en sık tercih edileni olan limon ağacı saksıda yetiştirmeye uygun bir ağaçtır, bakımı çok zevklidir ve açan çiçekleri ortama çok güzel koku verir. Saksıda limon ağacı yetiştirebilmek için dal çeliğinden ağaç yetiştirmek yerine çekirdekten başlayabilirsiniz. Meyve alma süreniz biraz uzun sürebilir. Ancak hobi için saksıda ağaç yetiştirenler için çekirdekten limon yetiştirilmesi çok daha iyi bir seçim olacaktır. Limon ağacı yetiştirirken oldukça büyük bir saksı seçimi yapmanızda fayda vardır. Çünkü saksının büyük olması ağacın gelişiminin güzel olmasını ve daha fazla meyvesini sağlar. Bu nedenle limon ağacı yetiştirebilmek için yer sıkıntısı yoksa 21-25 litrelik metal olmayan ve mutlaka drenaj deliği bulunan saksılar kullanmanızda fayda vardır. Limon ağacı pH seviyesi - 6,5 olan asit yapısı ve besin değeri iyi olan topraklarda çok daha güzel yetişir ve çok fazla su istemez. Çok sıcak ve soğuk havalara karşı hassas olması nedeniyle limon ağacını kalorifere yakın bir yerde bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Ağacı şayet kalorifere çok ya bir yerde olursa yapraklarının rengi sarılabilir. Limon ağacı filizlendiğinden itibaren yaklaşık 4-7 sene arasında meyve vermeye başlar.

Benjamin ağacı: Benjamin ağacı bol yapraklı zarif bol yapraklara sahip olmasından dolayı evlerde ve ofislerde güzel bir dekoratif unsur olarak yetiştirilir. Bu şahane görüntüye sahip olan ağacın saksısı köklerinin zor sığacağı büyüklükte kadar olmalıdır. Büyük bir saksıda ağacın gelişimi yavaş olur. Benjamin ağacının daha iyi gelişip sağlıklı olması için asitli ve ötr topraklar tercih edilmelidir. Eğer hazır poşet toprak kullanılacaksa içerisine mutlaka 1/4 oranında ponza taşı karıştırılması önerilir. Direk güneş almayan aydınlık yerlerde güzel gelişen bu ağaç hava cereyanından mutlaka korunmalı ve yapraklarının yoğun olarak döküldüğü zamanlarda toprağı kurudukça sulanmalıdır. Diğer zamanlarda ise toprağın yüzeyi hafif kuruduğu zaman sulanabilir. Vilmorin, çiçek coşturan ve genta gibi sıvı bitki besinleri ağacın daha güzel yetişmesi için ayda bir ya da iki defa verilebilir.

Süs narı: Saksıda yetiştirilebilecek bir diğer ağaç türü de süs narıdır. Bu güzel ağaç bahçede ve teraslarda bitkilere arajman yaparak harika bir görüntü elde etmemizi sağlayabilir. Saksıda yetiştirilmesi gerçekten sardunya yetiştirmekten bile çok daha basit bir ağaç olan süs narı her yıl mutlaka çiçek açar. Eğer çiçek açmıyorsa bu güneşten yeteri kadar yararlanamadığı ya da toprağına kötü olduğu anlamına gelir. Süs narı ilkbahar mevsiminde yaprakları yeni gelişen dalların uç kısmından tomurcuklanır ve henüz bir yaşındayken bile küçük minyatür nar meyveleri verebilir. Açık hava ve kızgın güneşi sevmesinden dolayı saksı olarak kalın kenarlı toprak saksı kullanılması önerilir ve sulaması toprak hafif kurudukça yapılmalıdır. Süs narının daha güzel gelişmesi istiyorsanız genel amaçlı bitki besinlerinden verebilirsiniz.
" } ] }