{ "title": "Sandal Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/sandal-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 06:04:10", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Sandal ağacı Santalaceae ailesinden tropik bir ağaç türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıbbi yararlılığının yanı sıra hoş kokusu ve kaliteli ağaç dokusundan dolayı ticari olarak da bu ağaçtan yararlanıldığını görebilmek mümkündür. Bu ağacın kültür türlerinin ticari amaçlı olarak insan eliyle yetiştirilmesi söz konusu olsa da doğadaki yabani türlerinin azalan orman alanları ve kesilen ağaçlar sebebi ile büyük bir tehlike altında olduğunu görebilmek mümkündür.

Santalum album, Santal de Mysore gibi adları da bulunan Sandal ağacı Hindistan ve Malakka'nın dağlık bölgelerinde yetişmektedir. Yaprak dökmeyen ve yaprakları karşılıklı olan ağacın çiçeklerinin de sarımtırak kırmızı renkte olduğu görülmektedir. Meyvelerine baktığımızda ise kiraz büyüklüğünde meyvelere sahip olan ağacın meyvelerinin siyah renkte olduğu görülmektedir. Odunu ise sarımtırak renkli ve kokulu olan ağacın odunundan uçucu bir yağ olan ve hekimlikte kullanılan santal esansı çıkarılmaktadır.

Sandal ağacı idrar yollarındaki mikropları gidermektedir. Bu ağacın odununun da parfüm ve tütsü yapımında kullanıldığını görebilmek mümkündür. Bu ağaçtan elde edilen yağın da oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu ağacın köklerinden ve gövdesinden ekstraksiyon yöntemi kullanılarak elde edilen yağının meyvemsi, tatlı ve odunsu bir kokusu bulunmaktadır.

Sandal ağacı yağının kuru ciltlere nem kazandırma konusunda faydalı olduğu görülür. Ayrıca çatlamış ve yıpranmış olan ciltlerde de bu yağın kullanıldığını görebiliyoruz. Bu yağ iyi bir balgam söktürücü olarak öksürüğe de fayda sağlamaktadır. Bu yağın antiseptik, yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etkisi bulunduğundan masaj için de kullanılması mümkündür.

Alerjik ciltler için antiseptik özelliği ile cildin temizlenmesinde de kullanılan Sandal ağacı yağının dizanteri ve bel soğukluğu gibi rahatsızlıkların bitkisel tedavisinde kullanıldığını görebilmek mümkündür. Ayrıca ciltte bulunan akne ve benzeri pürüzlerden kurtulmanıza da olanak sağlayan bu yağın aromaterapide uykusuzluk, depresyon, stres ve gerginlik gibi durumlar için de kullanıldığını görebilmek mümkündür.
" } ] }