{ "title": "Sekoya Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/sekoya--agaci.jpg", "date": "19.01.2024 08:00:04", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Sekoya ağacı, Dünyanın en kalın gövdeye sahip ağacıdır. Yani ağaçlar arsında büyük bir yeri vardır. Bu sebepten dolayı sekoya ağaçları yapıları ve fizyolojik sistemleri ile farklılıklarını ortaya koymuşlardır. Türkiye'de yetişen bir ağaç türü değildir.

Bu ağaç türü iri olması sebebiyle genellikle kıyı kızıl ağaçlarına benzetilmektedir. Fakat kıyı kızıl ağaçları 112 metreyi geçerken sekoya ağaçları ancak 90 metreye ulaşmaktadır. Kıyı kızıl ağaçları 37 katlı bir yapı ile aynı boyda iken sekoya ağaçları o kadar yüksek değildir. Sekoyalar kıyı kızıl ağaçları gibi boy atmazlar genellikle enine doğru gelişmektedirler. Gövdesi en kalın olan ağaçtır diyebiliriz.

Kaliforniya ormanında ' The General Sherman' ağacı neredeyse 5250 ton ağırlığına sahiptir. Hatta bu ağırlık 13 adet uzay mekiğinin ağırlıklarına eşit gelmektedir. Bu ağacın garip kısmı bu ağırlığa sahip olmasına rağmen yine de büyümesine devam etmektedir. Şu an bilinen en yaşlı sekoya ağacı 3200 yaş civarındadır. İnsan ömrüne kıyasla çok fazla yaşamaktadırlar. Üç asır sekoya ağaçları için gençlik dönemi olarak kabul edilmektedir.

Sekoya Ağaçlarının Özellikleri Nelerdir?

Karanlıkta büyüme: Fotosentez olayını en etkin kullanan ağaçlardandır. Az bir güneş ışığı kullanarak büyük hızlarda fotosentez gerçekleştirirler. Başka bir ifade ile gölgede büyüme özellikleri mevcuttur. Bu durumun avantajı su kaybetme olayları düşük olduğundan dolayı genel metabolizma yapısında az enerji sarf edilir. Yani ömürleri daha fazla uzamaktadır.

Ağırlıklarını merkezde tutma: Sekoyalar devasa denecek kadar geniş gövdelere sahiplerdir ve dalları da bulunmamaktadır. Bu sebeple gövde merkezinde toplanması ve dalsız bir yapılarının olması bu ağaç türüne yüksek dayanıklılık katmaktadır.

Kendi kendine ayakta ve hayatta kalabilme: Sekoyaların ayakta kalabilmesinin yolu köklerinden geçmektedir. Eğer yakınlarda başka bir sekoya ağacı mevcutsa kök kısımları birbirleri ile temelde bulunan deprem kolonlarının sistematik bir tarzda bağlanışına bağlıdır. Bu özelliği şiddetli fırtına ve kasırgalara karşı da güçlü durmasını sağlamaktadır.

Dış baskılara karşı destek yaparak büyüme: Eğer sekoya ağacı herhangi bir baskı sebebi ile eğilmeye mecbur kalı ise eğilen kısımdaki mevcut halkalar daha çok büyümeye başlamaktadır. 100 yıl gibi bir süre insan oğlu için çok uzun biz zaman dilimi iken sekoyalar için pek de uzun sayılmaz. Gövde kısmının eğilen bölümünde boyu 3 metreye ulaşan bir destek parçası oluşmaktadır.

Düşmanlarına karşı savunma mekanizması ile techiz edilmesi: Büyük sekoda ağaçlarının gövde kısmı asidik taninler açısından zengin bir yapıdadır. Bu kimyasal madde çok sayıda mantar ya da böcek türlerine karşı oldukça başarılı bir koruyucu görevi görmektedir. Orta büyüklükte bir sekoya ağacının günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı 13060 litredir. Bu suyu ağaca pompalamak için gösterilen çabayı şu şekilde anlatabiliriz. Bir teneke içeceği dünya yörüngesine yerleştirmeye yetecek enerjiye eşit sayılmıştır. Bütün ağaç çeşitlerinin hidrolik yapıda önemli olan su moleküllerinin birbirlerine karşı yapmış oldukları çekim kuvvetidir. Sekoya ağaçlarında su, iğne biçimindeki yapraklardan buharlaşırken, kaybedilmiş olan oran yaprağın merkezi kanalından emilmektedir. Bu emme olayı kök kısımlarından itibaren tüm su moleküllerini yukarı tarafa doğru çekmektedir. Sonuç olarak gövde içerisinde binlerce denecek kadar çok sayıda kılcal damar sayesinde tonlarca su sekoya ağacının üst bölümlerine ulaştırılmaktadır.
" } ] }