{ "title": "Servi Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/servi-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 10:29:22", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Servi ağacı, genel olarak Akdeniz bölgesinden Himalayalara kadar uzanan bölgede yetişen bir ağaç türüdür. Dört mevsim yeşil kalan ağaç yapraklarını hiç dökmez. İlk çıkış zamanı iğne şeklinde olan yapraklar daha sonra pul şekline döner. Pul şeklindeyken yapraklarda stoma çizgileri yoktur. Servi ağacının kendine özgü çok güzel bir aroması ve ağaç içinde reçine ve sakız türü maddeler vardır. Bu maddelerin de yine kendine has güzel kokuları vardır.

Servi ağacının en önemli özelliklerinden biri çok hafif olması ve bu özelliğiyle tınlama uzunluğunun çok fazla olmasıdır. Servi ağacında erkek çiçekler ve dişi çiçekler farklı dallardadır. Erkek çiçekleri uzun silindir şeklinde ve küçükken, dişi çiçekleri haç şekliyle dizilen çok sayıdaki kozalak pulundan oluşur. Tohumlar ikinci yılda olgunlaşır. Sert ve kabukludurlar. Bu özelliğiyle rüzgâr kıran ve yolların ağaçlandırılması için sıkça kullanılır.

Servi ağacı yavaş büyüyen bir ağaçtır. Ancak zamanla 30-35 metre boyuna ulaşabilir. Servi 2000 yıl yaşama özelliğiyle dikkat çeken bir türdür. Servi ağacı uygun iklim koşullarında bulunduğu takdirde birçok farklı toprak türünde yetişebilme özelliğine de sahiptir.

Servi yapılarda iç ve dış kısımlarda, köprü ve iskele gibi yapıların ayak kısımlarında kullanılır. Mobilya ve dolap yapımında da sıklıkla tercih edilir.

Servi ağacının yaprakları genel olarak yılın 12 ayı toplanabilir. Ama en verimli zamanı Nisan ve Mayıs aylarıdır. Servinin dalları ve yapraklarıyla birlikte kozalakları da toplanarak kullanılmaktadır. Kozalakları tam olgunlaşmadan toplanır.

Servinin Tıpta Kullanımı

Servi ağacının dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağ çok yararlıdır. İlaç yapımında da kullanılmaktadır. Olgunlaşmadan yeşilken toplanan kozalağından da çay ve tentürü yapılabilir.

Servi ağacının yaprakları ve kozalağı çeşitli karışımlar hazırlanarak kullanıldığında birçok rahatsızlığa iyi gelir. Bunlar;
Servi Çayı: İki tatlı kaşığı servi yaprağı demliğe konularak üstüne 500ml kadar kaynamış su konarak bir süre bekletilir ve süzülüp içilir. Ayak kokusu çekenlerin ve basuru olanların kullanması da önerilir.
" } ] }