{ "title": "Sığla Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/sigla-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 09:38:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sığla ağacı, yeryüzündeki mazisi 65 milyon öncesine dayanan bir ağaç türüdür. Doğu Akdeniz ülkelerinde yaygın olan ağacın ülkemizdeki yayılışı güneybatı bölgesindedir. Özellikle Fethiye, Datça ve Çine çayı bölgelerinde bulunur. Dere boylarında, taban suyunun yüksek olduğu yerlerde gruplar şeklinde ya da tek tek görülen Sığla ağacı Köyceğiz bölgesinde orman halinde bulunur.

Bu ağaç türü aynı zamanda günlük ağacı, Anadolu sığlası, sığala ağacı, amber ağacı gibi isimlerle de tanınır. Çok yıllık bir ağaç olan sığla, 20 metreye kadar boylanabilir. 1800 metre yüksekliğe kadar yetişebilir. Kışın dökülen yeşil yaprakları, çınar gibi kalın dalları, geniş tepeli olan ağaç, ek olarak ya da diğer ağaçla türleriyle birlikte orman oluşturabilir. Genellikle bataklık yerlerde, sel basan ovalarda, dere kenarlarında yetişirler. Güneşi ve ılıman iklimi sever, derin, kumlu ve nemli topraklarda daha verimli yetişir.

Çınar ağacı benzeri yaprakları biraz daha küçük ve renk olarak daha açıktır. Yaprakların ince uzun sapları, 3-7 adet kenarları keskin dişli lobları olur. Çatlaklı gri kahverengi gövdesi 60-70 cm çapında olabilir. Kalın kabuklu olan sığla ağacı yara alırsa, balsam salgılar. İlkbahar geldiğinde yeşilimsi çiçekler açar. Ağaçlardaki çiçekler dişi ve erkek eşeyli şekilde gruplanmıştır. Erkekler yapraklandığında açık yeşil kurullar yapar. Bunların 3-4 tanesi bir sapta demet halindedir. Demetleri örten zar koyu kahve renginde tüylerle kaplıdır. Dişiler 3-5 cm boydaki sapın ucunda 4-7 mm kadar pembe kürecikler yaparlar. Kapsül gibi meyvelerin içinde 1-2 tohum bulunur. Sığla ağacı tohum dışında özel çelikleme ile daldırma yöntemiyle üretilebilir.

Sığla ağacının kullanım alanları

Sığla ağacında odunlaşmış gövde üzerinde balsam kanalları olur. Ağaçların her birinden 2-3 yılda bir yazın uzun yarıklar açılarak, ağacın güzel kokulu olan balsamı ve kabukları alınmaktadır. Balsamın içeriğinde reçine, vanilin, stirol denilen uçucu yağ, storesin, stirasin maddeleri bulunur. Bu özellikle parfüm sanayinde sıkça kullanılır. Ayrıca iyi bir antiseptik olan yağ, cilt hastalıklarında ve parazit düşürücü olarak kullanılır. Yara tedavisi ve temizliğinde haricen kullanılır. Ciltte ve saçlarda kullanılır. Sindirim sistemi yara tedavisinde kullanılır. Tedavide yağ bal veya şekerle tatlandırılarak içilir. Hem balgam sökücü hem de solunum ile bedeni rahatlatan etkisi vardır. Tütünlerin hoş kokmasını sağlamak için kullanılır. Sığla ağacının kabukları dini törenlerde buhur adıyla tütsü şeklinde kullanılır.

Tarihte Kleopatra tarafında aşk iksiri olarak parfüm şeklinde kullanılmış olan sığla yağı, Hipokrat tarafından ilaç şeklinde kullanılmış. Mısırlılar tarafından da mumyalama sırasında kullanılmış. Geçmişte Akdeniz ticaretinde de kullanıldığı Fenike gemlerinden çıkarılmış amforalardan anlaşılmaktadır. Bu kadar değerli bir yağ olmasına rağmen, günümüzde sığla ağaçlarının azalması nedeniyle elde edilen yağ miktarı da azalmıştır. Bu miktar talepleri bile karşılayamamaktadır. Bu nedenle parfümeri alanında bile sentetik ürünler kullanılmaya başlanmıştır.
" } ] }