{ "title": "Tarçın Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/tarcin-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 03:59:39", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Tarçın ağacı, defnegiller ailesinden olan, anavatanı Güney ile Güneydoğu Asya olan ve yaprak dökmeyen aromatik kokulu bir ağaç cinsi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurutulmuş kabukları kullanılan ağacın kabuklarının dış kısmında mantar tabakası bulunmaktadır ve bu tabaka gri renklidir. Baharat olarak kullanılan ağacın dal ve gövde kabuklarının dış kısmı sıyrıldıktan sonra kalan iç kabuğu kurutulup öğütülerek toz haline getirilmektedir. Ayrıca bu kabukların iç içe konup rulo halinde sarılması ile de çubuk tarçın elde edilmektedir.

Ülkemizde yetiştiriciliğini yapmak mümkün olmayan tarçın ağacının sadece tropik iklime sahip olan yerlerde yetiştirilebildiğini söyleyebiliriz. Jamaika, Madagaskar, Endonezya, Brezilya ve Malezya bu ağacın kültür bitkisi kapsamında yetiştirildiği yerlerdir. İki önemli türü olan ve kuvvetli bir kokuya sahip olan ağacın Çin tarçını ve Seylan tarçını verilen türleri bulunmaktadır.

Çin tarçını Çin'in çeşitli bölgelerinde yetiştirilirken Seylan tarçını Sri Lanka, Hindistan ve Myanmar'da yetiştirilmektedir. Seylan tarçını daha fazla tercih edilen bir tür olmakla birlikte Çin tarçınının ağaç boyu genelde 10-12 metreye kadar ulaşabilmektedir. Ülkemizde botanik bahçelerinde yetiştirildiğini görebildiğini görebiliyor olsak da tarçın ağacının ülkemiz iklim koşullarında yetiştirilmesi mümkün değildir.

Toprak konusunda seçici olmadığı görülen ağacın kabuk ve dallarının kullanılarak tarçın edilmesi ağaca herhangi bir zarar da vermemektedir. Ancak Çin tarçını ağaçları arasında derinden canlı dokuyu zedeleyecek şekilde işlem yapan kişiler sebebi ile hastalanıp ölen ağaçlar bulunabilmektedir. Seylan tarçını ağaçlarına baktığımız zaman ise böyle bir durumla karşılaşmıyoruz. Seylan tarçını ağaçlarının çok kısa olması sebebi ile ağaç 2,5 yaşındayken 50 cm yukarıdan kesilerek sürgün vermesi beklenmektedir. Bu sürgünler kullanıldığı için de ağaç zarar görmemektedir.

Soğuktan, fazla sudan ve iklim değişikliklerinden kolaylıkla etkilenip ölebilen tarçın ağacı kendi kabuk yapısında bulunan antiseptikler sayesinde hastalıklara karşı oldukça dirençlidir. Pek çok rahatsızlığa karşı iyi gelen bir baharat olan tarçının elde edilmesinde kullanılan ağaç yemeklerde ve özellikle tatlılarda kullanılmaktadır. Ayrıca çay olarak tüketilmesi de söz konusudur.

Tarçının insan sağlığına bulunduğu katkılara bakacak olduğumuz zaman tarçının mide ve bağırsak gazlarını söktürdüğünü ve sindirimi kolaylaştırdığını görebiliyoruz. Ayrıca hafif doku ve damar büzücü niteliğe sahip olduğu için diyareyi kesici ve peklik verici bir faydası da bulunmaktadır. İştah açıcı olan tarçın mide bulantıları ve kusma refleksini bastırmakta, kan dolaşımını geliştirip hızlandırmaktadır.
" } ] }