{ "title": "Teak (Tik) Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/teak-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 03:52:57", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Teak Ağacı, dış ortam ve koşullara dayanıklı bir tropikal ağaçtır ve yat ile gemilerde kullaılmaktadır. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan teak ağacı, deniz suyuna, haşerata ve güneş gibi etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Teak ağacı ilk olarak, Uzakdoğu doğu ülkelerinde kullanılmakta iken, 1950'lerde iskandinav ülkelerinin dikkatini çekerek anavatanından çıkmaya başlamıştır. Teak ağacı, neme, kötü hava koşullarına ve suya dayanıklıdır ve sıkı bir dokuya sahip, yağlı bir ağaç türü olduğu için de zararlı haşereleri barındırmamaktadır. Doğal ortamında 30 ile 40 metre arası uzunluğa ulaşabilen bu ağaç çok kıymetlidir ve erişkin halinden elde edilen mobilyalar karamel rengindedir. Teak ağacından yapılan mobilyaların rengi zaman içerisinde solsa dahi, tekrar teak yağı ile yağlandığın da eski haline dönmektedir.

Teak ağacı ile ürün kalitesini iki guruba ayırmak mümkündür. Birinci grup, devlet kontrolü altında satılan ağaçlardan oluşmaktadır ve bu ağaçlar belli bir yaştan sonra devlet kontrolünde kesilerek, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi sağlanmaktadır. Kesilen ağaçlar daha sonra, tam donanımlı fabrikalarda kurutulup işlenmektedir. Teak ağaçlarının hassas makineler ile yüksek kalitede ürüne dönüşebilmesi için kusursuz bir dizayn ile temiz bir işçilik gerekmektedir. Teak ağacından üretilmiş teak bahçe mobilyaları doğal olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple de montaj öncesinde ve sonrasında zımpara ile temizlemenin özenle yapılması gerekmektedir.

Teak ağacı ile ürün kalitesinin ikinci gurubunda ise devlet kontrolü altında olmayan ve şahısların kendi arazileri içinde kestikleri genç ağaçlar yer almaktadır. Bu gurptaki ürünler birinci guruptaki ürünlere göre çok daha ucuzdurlar ve dünyadaki tik bahçe mobilyası üretiminin yarısından fazlasını kapsamaktadırlar. Bu guruptaki bahçe ürünlerinde fırın kurutma işlemi yapılmamaktadır. Bu sebeple de üründe açma, deformasyon riski birinci guruptaki ürünlere kıyasla daha fazla olmaktadır. Ayrıca, bu ürünlerin işçilik kalitesi de diğer guruba kıyasla daha düşüktür.

Burma Teak: burma teak gemi ve yat endüstrisinin temel direği niteliğindedir ve birçok kullanım alanı olmasına rağmen burma teak ağacına eş değer bir ağaç türü daha bulunmamaktadır. Burma teak, Titanik gemisinin güvertesinin yapımında da kullanılmıştır ve gemi battıktan günümüze kadar iyi durumda kalmıştır. Plantasyon teak, parke ve bahçe mobilyaları için uygun olmaktadır, ancak diğer teak ağaçları burma teak ağacının yerini hiçbir zaman tutmamakta ve denizcilikte kullanım için uygun olmamaktadırlar.

Teak Yağı: Bahçe parkesi, bahçe mobilyaları ve tekne güverteleri gibi suya maruz kalan yerler için hazırlanan teak yağının mumlu yapısı vardır ve ahşabı suya karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan doğal yağların bir karışımı olarak sunulmaktadır. Bu yağın uygulanması da oldukça basittir.

Uygulamanın yapılacağı yüzeye bir fırça yardımı bir kat yağ (Çok kalın olmayacak şekilde) sürülür ve bir dakika bekletildikten sonra, yağın yüzeye eşit oranda yayılması için üzerinden temiz bezle geçilir. Yüksek emiciliğe sahip ahşap ve zorlu hava koşullarına maruz kalan yerlerde bu işlem tekrarlanabilmektedir. Ancak, işlemin tekrar uygulanması için ilk uygulamanın üzerinden bir gün geçmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ikinci katın uygulanması için 1 gün beklenmesi gerekmektedir ve teak yağı ile tekrar bakım yapmak için ahşabın bulunduğu ortama göre 1 ya da 2 yıl beklenmelidir.
" } ] }