{ "title": "Tespih Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/tespih-agaci-9966.jpg", "date": "20.01.2024 16:46:02", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Tespih ağacı, meyvelerinden teşbih ve takılar üretilen ve uzun zamanlardan beri hem ülkemizde hem de diğer birçok dünya ülkesinde sık kullanılan bir ağaçtır. Tamamen mevyelerinin şeklinden dolayı teşbih ağacı olarak bilinen bu ağaç türü, son derece güzel bir görüntüye sahip olsa bile ülkemizde kullanımı çok yaygınlaşmamış bir ağaç türüdür. Tespih ağacının, çok farklı özellikleri bulunmaktadır. Üzerinde oluşan salkımlardaki tanecikler tamamen teşbih taşlarını akla getirmektedir. Genellikle kent içi peyzaj işlerinde belediyeler tarafından yaygın olarak kullanılsa bile bahçelerde de hem gölgesinden hem de görüntüsünden dolayı dekoratif amaçlı yetiştirilmektedir. Bu ağaç bol suyu sevdiği için sulak alanlarda yetiştirildiğinde daha hızlı büyüme ve daha canlı bir görüntü alınabilmektedir.

Tepih Ağacı Nerelerde Kullanılır?
  1. Tespih ağacı üzerinde yetişen meyveler eski zamanlardan beri tıbbi olarak kullanılmaktadır. Hekimlikte önemli bir yeri olan bu ağacın meyveler, ülkemizde bu ağaç türünün az olmasına bağlı olarak dışarıdan getirilebilmektedir. Ancak bu alanda da olsa çok fazla ihtiyaç duyulmamaktadır.
  2. Tespih ağacının bir diğer kullanım alanı ise ağacın özünde bulunan yağ ile mobilya yapında dekoratifler uygulanmasıdır. Mobilya sanayisinde bu ağacın yapı çok büyük faydalar sağladığı için teşbih ağacının en değerli kısmı içerisinde bulundurduğu ağaç yağıdır.
  3. Takı ve diğer aksesuar ürünlerinin yapımında da tespih ağacının çok büyük bir yeri vardır. Günümüzde de bu ağacın meyveleri ile tespih üretimi hala yapılmaktadır.
Tespih Ağacı Nasıl Üretilir?

Tespih ağacının üretimi oldukça kolay ancak biraz zaman isteyen bir işlemdir. Çünkü tohum olarak üretilecek olan bu ağacın, diktiğiniz tohumlarının yetişmesi oldukça zaman alacaktır. Bazen ilk senede değil sonraki senede tohumlar yeşermektedir. Bundan dolayı da zaman gerekliliği artabilmektedir.

Üretim aşamasının ilki olan tohum bakımında öncelikle tespih ağacı tohumunu bol bol ovuşturarak kabuklarının gitmesi sağlanır. Daha sonra tohumu bir gün boyunca suda bekletmeniz gerekmektedir. Suda bekletme sonrasında toprağın maksimum 5 mm altına ekmeniz ve toprak kurudukça sulamanız gerekmektedir.

Tespih Ağacının Fiziksel Özelikleri

Tespih ağacının normal ağaçlar gibi bir gövdesi bulunmaktadır. Gövdesi yaşına göre büyüklük göstermektedir. Boy olarak 20 metreye kadar uzayabilen bu ağacın asıl önemli olan kısımları meyveleridir. Meyveleri irili ve yuvarlak şekillerdedir. Salkım şeklinde olan meyvelerinin için oldukça suludur. Olgunlaştıkça suyu azalır.

Tespih ağacı yaprakları ise yaz yeşili olarak bilinen açık renkli yeşildir. Ağacın alt ve orta kısımlarında bulunan yaprakları tüysü bir yapıda iken üst kısımlarda bulunan yapraklar daha parlak olabilmektedir. Yaprakların kenar kısımları tamamen dişli ve üçgenimsi bir yapıdadır. Yaprak boyları ise ortalama olarak 20 cm ile 25 cm arasında değişiklik göstermektedir.

Tepe kısmına baktığımızda ise tespih ağacının en tepesi yaygın bir şekle sahiptir ve geniş bir tepeleme yapar. Genellikle tepe kısmının çapı ölçüldüğünde 4 ile 6 metre arasında değişiklik göstermektedir. Bu da büyük bir tepesinin olduğunun göstergesidir.
" } ] }