{ "title": "Tik Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/tik-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 11:11:52", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Tik ağacı, sıcak iklimlerde yetişen doğal rengi altın parlaklığında, sarı olan bir türdür. Zamanla rengi koyulaşır. Güneydoğu Asya'ya has bir ağaç olsa da anavatanı Hindistan, Endonezya, Malezya'dır. Afrika gibi çevre ülkelerde de yetiştiriciliği yapılır. Kerestesi kaplamalarda kullanıldığından ticari bir ağaçtır. Sert ve sağlam yapısı nedeniyle yatlarda, gemilerde kullanılır ve yetişme alanından dolayı nadir bulunan bir cinstir. Bir orman ağacı olan tik, 40 metreye kadar boylanır. Dalları kahverengiye yakın bir kırmızıdır. Yaprakları 15-45 cm uzunluğunda, 8-25 cm genişliğinde olur ve zamanı gelince dökülür. Haziran-temmuz aylarında geniş salkımlı, hoş kokulu çiçekleri olur. Tik ağacı yetiştiği bölgenin yağış ve nem durumuna göre çeşitlilik gösterir.

Tik ağacının üretimi nasıl yapılır?

Tik ağacının üretimi tohumla yapılır. Tohumlama için önceden 2 uygulama gerekmektedir. Tohum kabuklarının çimlenmeyi engellememesi için önce ıslatma ve kurutma uygulanır. Islatma işleminde tohumlar 12 saat suda bekletilir. Kurutma işleminde ise aynı miktarda güneşin altında bırakılır. Bu işlem 10-14 gün kadar tekrarlandıktan sonra çimlenme yastığına ekilir. Tohumlar ekildikten 15-25 gün sonra çimlenmeye başlar.

Tik ağacının kullanıldığı yerler

Her türlü hava koşullarına dayanıklı olan ağaçtan özellikle yatlarda, gemilerde kullanılır ve bahçe mobilyaları üretilir. Deniz suyuna, güne ve haşerelere karşı çok uzun yıllar dayanma özelliği vardır. Bu ağaçtan elde edilen mobilyalar zamanla rengini kaybedebilir. Dayanıklı olduğu için bahçe mobilyaları da tik ağacından tercih edilir. Rengi değişmeye başladığında tik yağıyla mobilyaları ovmak eski rengine dönmesi için yeterli olacaktır. Tik ağacı sahip olduğu sık ve yağlı dokusu sayesinde kurt ve böcek barındırmaz. Yetişkin tik ağacından yapılan mobilyalar tatlı bir karamel rengindedir.
" } ] }