{ "title": "Üvez Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/uvez-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 01:11:07", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Üvez Ağacı, Gülgillerden olan üvez ağacının bir diğer adı Sorbus olarak da bilinmektedir. Üvez ağacı ılıman iklime sahip alanlar da yetişmektedir. Genellikle Mayıs ve Haziran ayların da çiçek açar kış ayların da yapraklarını dökmektedir. Üvez ağaçları yalnız yaşar. Boyları genellikle 16 metreye kadar ulaşmakta, yaprakları ise 7-11 çifte parçalanmış yaprak halindedir. Yaz meyvesi üreten ağacın meyveleri küre ve armut şeklindedir. Genellikle yeşilimsi renkte olmakla birlikte kırmızı- esmer renkli olanlar da vardır.

Ülkemizde yaklaşık 11 çeşit üvez ağacı bulunmaktadır. Üvez ağaçları Kuzey Anadolu'da yaygındır. Üvez ağacı ülkemizde doğal yetişme alanı Karadeniz'dir. Meyvesinden yararlanmak için diğer bölgelerde de yetiştirilmektedir. Meyveleri parasorbinik asit, malik asit, pecrin karotensid C vitamini ihtiva eder.

Üvez Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

C vitamini bakımından zengin olan meyve şurup ve ekstraktları hazırlanarak kullanılmaktadır. Bol miktar da tanen içermektedir. Tanenler kalp krizini önler ve vücut direncini artırır. İçerdiği sorbitan asidi ise karaciğeri güçlendirir. Ayrıca Üvez meyvesi bağırsakları parazitlerden temizler, iltihapları giderir, kanamaları durdurur ve hamilelik döneminde yaşanan mide bulantılarına iyi gelir, kanı temizler, kabızlığa iyi gelir, böbreklerdeki iltihaba ve taş oluşumunu engeller.
" } ] }