{ "title": "Üzüm Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/uzum-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 13:02:30", "author": "esin", "article": [ { "article": "
Üzüm ağacı, Yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve çeşitlerindendir. Tarihçesi milattan önce beş bin yılına kadar uzanmaktadır. Asıl vatanı Anadolu'yu da içine kapsayan Küçük Asya denilen Kafkasya'yı da içine alan bölgedir. Bu nedenden Anadolu, eski ve köklü bir bağcılık kültürüne sahip bir bölgedir. On binin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu bilinmektedir. Bu rakam Anadolu'da bin iki yüze kadar ulaşabilmektedir.

Türkiye asmanın orta noktası olup, dünya üzerinde yetiştirmeye en elverişli toprak özelliğini bulundurmaktadır. Ülkemizde Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri üzüm üretimi bakımından elverişli bölgelerdir. Bu türlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde yer almaktadır. Bunların elli veya altmış civarında ekonomik üretimi yapılmaktadır.

Asma bitkisinin öneminden söz edecek olursak vatanımızda ihraç edilen ürünlerimiz arasında yer almaktadır. Asma meyvesinin yani diğer adı üzümün besin değeri oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalarda üzümün besin değeri A, B, B2 VE C vitamini bakımından zengin olduğuna rastlanmıştır. Üzüm ağacının meyvesi olan üzüm sofralık tüketim dışında; kurutmalık, şaraplık, şıralık konservelik ve sirkelik olarak da tüketildiğinden yılın her ayında beslenmede kullanılmaktadır. Aynı zamanda üzüm ağacının yaprağından da faydalanılmaktadır. Üzüm yaprağı ihraç edilerek gelirde elde edilir. Ülkemizde yetişen en önemli üzüm çeşitleri: Sultani Çekirdeksiz üzüm, Çavuş, Ada Karası, Ak Üzüm, Bornova Misketi, Hamburg Misketi, Horozkarası, Müşküle, Misket, Öküzgözü, Boğaz kere ve Kalecik Karası gibi olarak bilinen türlerin başında gelmektedir.

Üzümün Faydaları: Üzüm, yüksek derecede şeker içerdiği için, kalori bakımından değeri yüksek bir meyve türüdür. Aynı zamanda mineral maddelerden kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir bakımından zengin olduğu gibi bazı vitaminler (A, B1, B2, Niacin ve C vitaminleri) bakımından da önemli bir kaynak besin olarak kabul edilebilir. Fakat üzümün beslenme değerini oluşturan maddelerin özellikleri ve miktarı, taze veya işleme sonucunda ulaştığı mamul ürüne bağlı olarak değişmektedir. Yaş üzüm ile kıyaslandığında, kuru üzüm ve pekmez daha az miktarda su içerdiğinden yüksek kalorili oldukları bilinmektedir. Demir ve kalsiyum mineralleri bakımından değerlerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Kurutma ve üzüm suyuna işleme sırasında, özellikle A ve C vitaminlerinde önemli kayıplar olduğu tahmin edilmektedir. Verilen besin değerleri ile ilişkili olarak üzüm, birkaç karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Yüksek tansiyonu kontrol altında ve dengeli tutar. Aynı zamanda içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine ciddi anlamda yardımcı olur. Yüksek kalori içermesine rağmen, çok düşük miktarlarda yağ ve protein içerdiğinden diyet içinde doktorlar tarafından tavsiye edilen bir besindir.

Üzüm ağacının başlıca faydaları: Vücuda kuvvet verir. İshali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplar damarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları şişmelerde, varis ve hemoroitte faydalı olmasının yanında rahim kanalları kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı güçlendirmekte etkilidir.
" } ] }