{ "title": "Yeşil Leylandi Çamı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/yesil-leylandi-cami-3421.jpg", "date": "21.01.2024 08:29:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yeşil Leylandi Çamı, dayanıklı olması ve her mevsim yeşil kalması, yapraklarını dökmemesi nedeniyle tercih edilen çam türleri arasındadır. Bu nedenle güzel görünümünü her mevsimde koruyabilir. En fazla kullanıldığı alan bahçe çiti ve bahçe duvarlarında örtücü olarak kullanımıdır. Ayrıca hızlı büyümesi, rüzgâra ve soğuğa karşı dayanıklı olması da tercih edilmesinde etkendir.

Yeşil leylandi çamı sertliği fazla olmayan su geçirgen özelliği bulunan topraklarda daha iyi gelişir. Dikimde derin bir çukur açılması aranan özelliklerdendir. Toprağın kuru olması halinde fidan aşamasında kök dipleri iki günde bir sulanmalıdır. Yetiştiği dönemde suyu oldukça sever. Ayrıca ilk dikimde fidanların sopayla sabitlenmesi de önerilir. Ağacın budama zamanı Ekim ayında başlar. Bu ağacın budaması mutlaka yapılmalıdır. Gübreleme ihtiyacı ise yılda bir yüzeye ve tabana uygun gübre verilmesi şeklinde olur.

Bu çam türü soğuğa karşı oldukça dayanıklıdır. Aşırı soğuk olan Doğu Anadolu bölgesi hariç ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir. Yeşil leylandi çamı yaprak dokusu ve koyu yeşil rengiyle peyzaj ve bahçe düzenlemesinde çit olarak çok tercih edilir. Çoklu dikim yapılabileceği gibi tek olarak da dikilebilir. Başka servi çamı türlerine nazaran kök yapısı yoğundur. Bu nedenle dikildiği alana kısa sürede yayılır, toprakla bütünleşir. Rüzgâra dayanıklı olması da kök yapısından kaynaklanır. Budaması düzenli olarak yapılırsa sıkça dallanma yapar. Boyu yaklaşık 15 metreye kadar çıkabilir.

Yeşil leylandi çamı ne zaman dikilir?

Bu çam türünün dikimi için en uygun zaman Ekim ayıdır. Bu çamın dikimine özen gösterilmeli, sulaması ve budaması gibi bakımları da düzenli yapılmalıdır. Geçirgen toprakları seven yeşil leylandi çamının kökleri derinlere kadar indiğinden, dikimi sırasında geniş bir çukur açılmalı ve bolca sulanmalıdır. Sulamanın düzenli olması için damlama sulama sisteminin kurulması önerilir. Böylece ağacın her alanı eşit derecede sulanabilir.

Fidanın dikimi sonrasında dış etkenlerden etkilenmemesi için, sağlam bir sopayla sabitlenmelidir. Düzenli sulama yapılırsa fidan aşamasında hızla büyür. Çamın fidanları ekimde dikilirse bir sonraki yıl aynı ayda budamaya başlanabilir ve Mart ayına kadar budama yapılabilir. Bu dönemden sonra budama yapılması çama zarar verebilir.

Yeşil leylandi çamı dört mevsim yeşil kaldığından çit ve duvar kenarlarına dikilebilir. Bu çam türüyle bahçe duvarını geçecek şekilde çit oluşturulabilir. Hem hızlı büyümesi hem de budama, soğuk ve rüzgâra dayanıklı olması nedeniyle bahçe düzenlemesinde en fazla tercih edilen ağaçlar arasındadır. Susuzluğu karşı dayanıklı olmasına rağmen, sulanırsa daha hızlı büyür. Anavatanı İngiltere olan yeşil leylandi çamı, ülkemizin koşullarında da gayet güzel yetişebilir. Bu çamların olduğu yerlerde, ağacın ses yalıtımına neden olması yüzünden aşırı gürültü hissedilmez. Bu yüzden yeşil leylandi çamının olduğu alanlarda huzur hakimdir.

Yeşil leylandi çamı dikim aralıkları ne olmalı?

Yeşil leylandi çamının tek olarak dikilmesi de mümkündür. Ancak peyzaj alanında kullanıldığından, genellikle çit olarak dikilmesi yaygındır. Bakımı kolay olduğundan ve dayanıklı olduğundan bu şekilde kullanımı tercih edilir. Budama sırasında ağaçlara büyümesini istediğiniz şekilde şekil verebilirsiniz. Çam ağaçlarının hızlı bir şekilde sıklaşmasını istiyorsanız, dikim aralıklarını bir metreden daha kısa tutmalısınız.

Ağaçlar büyüdükçe aradaki boşluklarda hızla kapanacaktır. Şekil vermek içinde budama zamanını beklemelisiniz. Dikim sırasında verdiğiniz uzaklık fazla olursa, ağaçlar büyüdükçe budamada şekil vermek zorlaşır. Aralarının kapanması da uzun sürer. Yeşil leylandi çamını saksıda yetiştirip daha sonra başka bir alana dikmek pek olumlu sonuç vermez. Çünkü ağacın kökleri bulunduğu yere güçlü şekilde tutunur. Bu yüzden saksı yerine direkt olarak geniş toprağa dikilmelidir.
" } ] }