{ "title": "Zerdali Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/zerdali-agaci-9556.jpg", "date": "21.01.2024 10:44:25", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Zerdali ağacı; Yabani kayısı ağacı olarak bilinen ve meyveleri kayısıya göre daha küçük ve çekirdekleri acı olan zerdali ağacı ülkemizde rakımı yüksek olan nemli bölgeler hariç her bölgede kolaylıkla yetişebilir. Ana vatanı Erzincan olan zerdali ağacı Nevşehir, Kayseri ve Van da yetiştiriciliği yapılır. İlkbahar mevsiminde açan beyaz çiçekleri sayesinde hoş bir görüntüye sahip olan zerdali ağacının yetiştirilmesi ve bakımı için bazı bilgilere sahip olmak gerekmektedir.

Zerdali ağacı toprak isteği

Yazın sıcak ve kurak geçer yerlerde daha iyi yetişen zerdali ağacı kış aylarında -35 dereceye kadar dayanıklıdır ve açan çiçeklere ıslak olmayacak -1 dereceye düşen ısıya mukavemet eder. Zerdali ağacı tahsil edilecek olan toprak ilkbahar mevsiminde krizma edilerek ya da derin bir şekilde birkaç defa alt üst edilerek işlenir ve sonbahar mevsiminin kadar toprak dinlenmeye bırakılır.

Zerdali ağacı dikim zamanı

Kış mevsimi şiddetli geçen iklim bölgelerinde zerdali fidanlarının ilkbahar mevsiminde dikilmesi gerekir. Soğuklarının aşırı olmadığı bölgelerde sonbahar mevsiminde dikim yapılabilir.

Zerdali ağacı budanması

Kaliteli bir ürün elde edebilmek için ağaçların zamanında budanması son derece önemlidir. Ağaçlarda taç şekli amacıyla yapılan budamalar süresinde aynı ya da tali dal üzerinde bulunan uzanmış obur dallar, aynı yönde beraber yakın olarak uzanmış olan sürgünler kesilerek budama yapılır. Bu şekilde yapılan budamalar sayesinde ağaçta bulunan fazla yük kalkar ve ağaç büyümeye teşvik edilmiş olur. Eğer ağaç zayıf ise meyvelerin tutunmaları azalacağı için ağaçta gereksiz olan tacın biçimini bozan dallar tamamıyla yok edilebilir.

Zerdali ağacı sulanması

Genellikle fazla sudan hoşlanmayan zerdali ağacına meyvelerinin iyileştiği ve olgunlaştığı yaz kulaklarında sulama yapılabilir. Kış mevsimin şiddetli geçtiği bölgelerde zerdali ağaçları sulanmasına, mayıs ayında başlanır ve ağustos sonuna kadar 20 günde bir devam edilir. Sızdırma, tava, çanak ve yağmurlama usulü sulama yapılabilir.

Zerdali ağacı gübreleme

Zerdali ağacına kullanılacak olan gübrenin cinsinin tayin edilebilmesi için öncelikle toprak analizi yapılmalıdır. Aynı zamanda iklim ve bitkinin türü de dikkate alınmalıdır. Kireçli topraklarda suda eriyen fosfor asitli havi gübreler ile asit karakterindeki azotlu gübrelerin tercih edilmesi önerilir. Mikroorganizma faaliyeti az olan asitli topraklar için ise nitrat şeklindeki azotlu gübrelerin kullanılması tercih edilmelidir.

Zerdali ağacı hasat zamanı

Zerdali meyvelerinin tamamı ağaç üzerinde aynı zaman diliminde olgunlaşma göstermez. Bu nedenle bu meyvelerin hasat zamanı kademeli olarak yapılmaktadır. Zerdali ağacında ilk olarak üst dallarda bulunan meyveler, daha sonra orta meyveleri ve son olarak da alt dağlarda bulunan meyveler olgunlaşma gösterir. Hasat zamanı da olgunlaşma zamanına göre yani 3 defa da yapılmaktadır. Zerdali meyvelerinin olgunlaşması uç kısmında başlar. Hasat zamanı genel olarak meyvelerin daldan kolay kopması için renginin saman sarısı rengine dönmesi ile anlaşılmaktadır.
" } ] }