{ "title": "Zeytin Ağacı", "image": "https://www.agac.gen.tr/images/zeytin-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 02:13:33", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Zeytin ağacı Zeytingillerden, Akdeniz ülkelerinde yetişmekte olan, 10-20 metre arasında değişen yüksekliklere sahip, dalları dikensiz ve yaprakları karşılıklı olan küçük ve gümüş renginde uzun ömürlü bir ağaçtır. Boylu bir çalı olarak da karşımıza çıkabilen bu ağaç sık dallı, yayvan tepeli ve her mevsim yeşil yapraklara sahip olan bir ağaçtır.

Geniş, kıvrımlı ve yamru yumru bir gövdeye sahip olan ağaç yaşlandıkça düzgün gri renkli gövde kabuğunun giderek çatlaması söz konusudur. Ağacın tepesi ise her sene yaklaşık olarak artan boyu kadar genişlemektedir. Uzun ömürlü bir ağaç olan zeytin ağacı yaklaşık 2000 yıl yaşayabilmektedir. Verimli topraklarda yetiştiğinde tepesi açık ve asimetrik olan ağacın verimsiz topraklarda tepesinin daha yoğun ve yuvarlak bir yapıya sahip olduğunu görebilmek mümkündür.

Sürgünleri gri renkte, dikensiz ve neredeyse üç köşeli olan ağacın çok kısa saplı, mızraksı ve deri gibi sert yapraklarının sürgünlere karşılıklı çiftler halinde dizildiği görülmektedir. Yapraklarının şekillerine baktığımız zaman basit, tam kenarlı ve kenarları alt tarafa doğru hafif kıvrık bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Baharın sonlarına doğru gelindiği zaman yapraklarının koltuk kısmında seyrek salkımlar halinde açan küçük ve beyazımsı sarı renge sahip kokulu çiçekleri bulunur. Rüzgârların taşımış olduğu çiçek tozları ile döllenmekte olan çiçeklerin etli ve yağlı olan meyveyi verdiği görülür.

Zeytin ağacı meyvesi ilk önce yeşil renkte olmakla beraber olgunlaştığında parlak siyah bir renge sahip olmaktadır. Bu etli meyvenin içinde de ser bir çekirdek bulunmaktadır. Bu meyvenin etli kısmı ve sert çekirdek kısmı kullanılarak elde edilen \"zeytinyağı\" oldukça değerlidir. Bu bakımdan ekonomik açıdan da ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla tarımı yapılmaktadır. Besleyici değeri oldukça fazla olan zeytinde bol miktarda yağ, A, C, E vitaminleri, Protein, Kalsiyum, Fosfor, Kükürt, Magnezyum ve Klor mineralleri bulunmaktadır.

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin kalp ve damar sağlığı bakımından çok faydalı olmakla beraber yaşlanmanın da etkilerini azaltmaktadır. İçeriğinde kansere karşı etkili pek çok maddeyi barındıran zeytin, sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşı, bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıkları için oldukça yararlı bir yiyecektir.
" } ] }