Ağaç budama mevsimi, budanacak ağacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Budama işlemi, ağaçlardaki dal ve yaprakların daha kuvvetli büyüyebilmesi, ürünlerin daha kaliteli olması ve ağaçları eski kuvvetine kavuşturması gibi sebeplerle yapılmaktadır. Odunlaşmış bitkilerin ezik, kırık ve hastalıklı olan dalları budamak ve bunlara düzgün şekiller verilmektedir.
Budama işlemi aynı zamanda, meyve ağaçlarının kaliteli çiçek açarak meyve vermesini ve bahçelerde bulunan süs çalı ve ağaçlarının çeşitli şekillerde budanarak güzelleştirilip görselleşmesi sağlamaktadır.
Meyve ağaçları henüz gençken ve yaprakları ile dalları olmadan, düz bir fidan halinde dikilmektedir ve bu fidanların gövdesinden çıkan yan dallarına ilk birkaç yıl dokunulmamaktadır. Bu süre içerisinde sadece büyümekte olan fidanın kök boğazından çıkan sürgünler temizlenmektedir. Şekil verme budaması ağacın çeşidine göre, şeftali ve kayısı ağaçlarında ikinci yıl, elma ve armut ağaçlarında ise üçüncü yıl yapılmaktadır. Alçak boylu ve kısa dallı meyve ağaçları daha erken ve daha bol meyve vermektedir ve bu ağaçlarda dallar enine olmalıdır. Boyu alçak olan meyve ağaçlarının bakımı ve meyvelerinin toplanması daha kolay olmaktadır. Ağaçların tekrar kuvvetli sürgünler oluşturması ve yeni bir taç oluşturabilmesi için, ağaçlara gençleştirme budaması yapılması gerekmektedir. Gençleştirme budaması yapılan ağaçların verimi artmış ve daha kaliteli meyve vermesi sağlanmış olmaktadır. Bu budama yöntemi sadece genç ağaçlarda yapılmakta ve yaşlı, ölmek üzere olan ağaçlarda yapılmamaktadır.
Gençleştirme budaması yapılırken meyve türlerinin bu budamaya karşı ne kadar dayanıklı oldukları göz önünde bulundurulmaktadır ve budamaya karşı en dayanıklı olanı zeytin ağaçlarıdır. Daha sonra ise sırayı armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları takip etmektedir.
Gençleştirme budaması yapılırken, ilk aşamada kurumuş, sıklaşmış ve üst üste binmiş dallar kesilir, ardından diğer dallara kısaltma budaması yapılır. Böylece, ağacın tacı küçültülerek kuvvetli sürgünlerin tekrar oluşmasına zemin hazırlanmış olmaktadır. Ağaçların bazılarında, yapılan gençleştirme budamasının ardından çift katlı bir taç oluşmaktadır. Bu tür ağaçlarda üstteki taç atılmakta ve alttaki zayıflamış olan tacın dallarında yapılan kısa bir budamanın ardından ağaçta kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmektedir.
Ağaç budaması kış ve yaz olmak üzere senede iki defa yapılmaktadır. Ağaçların dinlenme zamanında yapılan budamaya kış budaması adı verilmektedir. Çok soğuk olmayan Akdeniz gibi bölgelerde ise bu kış budaması bütün kış boyunca devam etmektedir. Tam tersi olan yani kışları çok soğuk ve sert geçen yerler de ise sert kışın geçmesi beklenmektedir ve böyle yerlerde ağaç budaması genellikle şubat sonu ile mart başlarında yapılmaktadır. Kış budamasının ardından ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından, gereksiz sürgünlerin çıkması sonucunda, bu gereksiz sürgünleri keserek kısaltmak için ve ağaçlardaki kuvvet israfını önlemek açısından ise yaz budaması yapılması gerekmektedir.
Ayrıca ağaç türlerinin budanma zamanlarına bakacak olursak
Akçaağaç, Huş, Ceviz, Yalancı Akasya ve Kızılağaç türleri, Kavaklar gibi akan ağaç türlerinin yaz ve son bahar mevsimlerinde budamaları gerekmektedir.
Tüm mevsim boyunca büyümeye devam eden Ardıç, Şimşir, Servi ve Yalancı Serviler ağaç türleri tüm yıl budanabileceği gibi, budama süreleri genellikle haziran ayından ağustos ayına kadar devam edebilmektedir.
Çamlar ve Ladinler ise sürgünleri daha yumuşakken budanmaktadır.
Süs eriği, Çiçek elması, Yalancı Akasya gibi çiçekli çalılarda ise budama zamanı çiçeklenme döneminin ardından mayısın ikinci yarısında ya da haziran ayında budama yapılmaktadır.
Oya ağacı türündeki ağaçlarda budama işlemi ağaç henüz çiçek vermeden, kış ya da ilk baharda yapılmaktadır.
Devamlı çiçek açan güller gibi bazı hassas türlerin budama işlemi ise en uygun olarak yaz aylarında yapılmaktadır.
20.01.2024 15:48:04
Ağaç Budama Mevsimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Lânazir : Merhaba, ayva ağaçlarının budanabilmesi için ayvaların hasadından birkaç ay içerisinde gelen yaprak dökümünün beklenmesi gerekmektedir. Yaprak dökümü geldikten sonra ise işe yaramayan dalların kesimi ve budaması yapılabilir. Ana dalları kesmekten kaçınmalısınız. 03.09.2018 22:04:08
İmren : Merhaba, ayva tam olarak bir kış bitkisi olduğu için kış aylarında ayvaların ve yapraklarının dökülmesi sonrasında gereksiz olan dalları budaya bilirsiniz. Ancak genellikle ayva ağacı çok az budanan bir ağaçtır. Bu nedenle aşırı gerekmiyorsa budamaya bilirsiniz. 02.09.2018 22:50:14
Ceviz yaz ve sonbaharda budanır demişiniz. Ekim ayında meyvesi olgunlaşan cevizin meyve olgunlaşır iken budanması doğrumu? Doğan KONURALP . 21.01.2018
Yakazan : Merhaba doğan bey. Ben eylülün son haftasında cevizin meyvesini kopardıktan sonra testere ile kesmeye başladım. Bir sonraki yılda ise capcanlı dallar çıkardı ve gene verim vermeye başladı. Sizde ekim ayında meyvesini kopardıktan sonra budamanız ağacın verimliliği açısından faydalı olacaktır. Zaten ağaç bir sonraki yıla kendini toparlayacaktır. 23.08.2018 23:25:11
İğde Ağacı ne zaman budanmalı ? Önder Alabyrak . 24.12.2018 09:22:31
Ihlamur ağacı Ekim ayında budanır mı acaba otuz beş yıllık ağaç Mesude . 05.10.2018 17:46:51
şubat mart nisan ayları içinde çiçek açan defne ağacı kesimi ve budamasının yasaklanmasını talep ediyorum. hasan inan . 05.02.2018
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024