Kayısı Budama

Kayısı budama, gülgillerden bir çeşit olan kayısı ağacı, Türkiye'de sıcak e ılık iklimlerde yetişen, boyu 5-6 metre civarında olan, dalları yaygın ve dik, yaprakları kalp biçiminde olan, Çiçekleri pembe beyaz renginde olan bir ağaçtır. Kayısı ağacının turuncu renkli ortasında tek ve sert bir çekirdeği olan etli sulu ve güzel kokulu bir meyvesi olur.

Kayısı ağaçları neden budanır?


Kayısı yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün almak için toprakta gübreleme, sulama, işleme, zararlılarla mücadelenin yanı sıra her yıl budama işleminin de yapılması gerekir.

Kayısı budama yapılmadığı takdirde


Düzensiz taç gelişimi, fazla meyve verimi nedeni ile dalların kırılması, küçük ve kalitesiz meyveler meydana gelir. Ayrıca dalların çok sık olması nedeni ile iç kısımlarda bulunan dallar güneş ışığından faydalanamaz. Kısa zaman içinde verim düşerek ürün bir yıl fazla bir yıl az olarak gelişir. Bu sebeplerden dolayı budama düzenli olarak yapılmalıdır. Budama ya dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma, dal açılarının genişletilmesi veya daraltılması da dahildir. Bu işlemlerdeki amaç, fidanın kök ve gövdesi arasındaki dengeyi sağlamak, kayısı ağaçlarına istenilen şekli vermek, belli bir şekil oluşturulmuş ağaçlarda ve verim sağlanan ağaçlarda istenilen şekli muhafaza etmek, ürünün belli periyotlarda etkin olmasını sağlamak ve iyi bir taçlandırma sistemi kurarak iç kısımlarında ışıktan ve havadan faydalanmasını sağlamak, dallardaki sarkma ve kırılmaları azaltmaktır.

Kayısı budama işlemleri ne zaman yapılmalıdır?


Kayısı ağaçlarının budama işlemi, dinlenme dönemi olan kış döneminde ve havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz bölgeleri kış mevsiminde çok fazla soğuk olmadığından dolayı, sonbahar aylarında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra yapılır. Kış mevsimin sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar budama işlemi yapılabilir. Kayısı ağaçlarında yapılan budama kaliteli çiçek ve meyve verimini etkiler. İlk dikimde genç kayısı ağaçları, taçsız şekilde düz bir fidan halinde dikilmektedir. Dikimi takiben ilk yıllarda gövdeden çıkmış olan yan dallara dokunulmaz. Sadece kök boğazından çıkan dallar temizlenir. Kayısı ağaçlarının kısa boylu ve kısa dallı olmaları meyve verimini etkilemektedir.

Kayısı ağaçlarında gençleştirme budaması ise yeni kuvvetli sürgünler meydana gelmesi için ve yeni bir taç oluşması için yapılır. Bu işlemle kayısı ağacında verim artacağı gibi meyvelerinde kaliteleri artar. İhtiyarlaşmış ve ölmeye dönmüş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Kayısı ağaçlarında gençleştirme budamasında ağacın budamaya olan dayanıklılığı da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kayısı ağacının budanmasında ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine girmiş ağaç dalları tercih edilir. Geriye kalan dallarda ise kısaltma budaması yapılır. Buradaki amaç ağacın tacı küçültülerek yeniden kuvvetli sürgünlerin çıkmasıdır. Bazı kayısı ağaçlarında budama yapıldıktan sonra çift katlı bir taç oluşur bu tür ağaçlarda üst taç atıldıktan sonra zayıflamış olan alt taçlarda budama yapıldıktan sonra kayısı ağacında kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmiş olunur. Böylece verimli ve kaliteli kayısı alınır.
20.01.2024 00:20:22
Kayısı Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kayısı Budama Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kayısı Budama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ağaç İsimleri

Ağaç isimleri, çoğumuzun bildiği klasik birkaç isimle bitmiyor. İnsan gördüğü ağaçların ismini cismini merak eder. Eğer kişinin yanında o anda ağacın ad...
Devamını Oku

Ahlat Ağacı

Ahlat ağacı, Anadolu'nun birçok yerinde ve hemen her bölgede yetişen bir ağaçtır. Kurak havaya ve hava kirliliğine karşı dayanıklı bir ağaçtır. Kurak bö...
Devamını Oku

Nareepol Ağacı

Nareepol ağacı, kelime anlamıyla naree kız, bayan anlamına gelen, pol ağaç, bitki anlamına gelen, Tayland'da yetişen ilginç bir ağaçtır. Ağacın meyveler...
Devamını Oku

En Hızlı Büyüyen Ağaç

En hızlı büyüyen ağaç, olarak bilinen Paulownia Ağacı, kaliteli ve sert kereste elde etmeye olanak sağlayan, yapraklarını hayvan yemi ya da yeşil gübre olara...
Devamını Oku

Ağaç Balı

Ağaç Balı, Ağaç balı, 3 farklı şekilde yorumlanmaktadır. Bunlar ağaçlarda arılar tarafından ağaçların dış kısmı oyularak gerçekleştirilen ağaç balı bir diğer...
Devamını Oku

Ağaç Nasıl Kurutulur

Ağaç Nasıl Kurutulur, Ağacın kurutulması için bazı ölçümlerin yapılması gerekmektedir. Bu ölçüm ve aşamaları sırasıyla bir inceleyelim isterseniz;...
Devamını Oku

Akasya Ağacı

Akasya ağacı, Baklagiller familyasından olan, sürekli yeşil yapraklı ve dikenli olan ağaç ya da ağaç türlerine verilen isimdir. Özellikle Avusturya'da s...
Devamını Oku

Gargat Ağacı Meyvesi

Gargat Ağacı Meyvesi, Yahudilerin milli ağacı olarak bilinen bir ağaçtır. Kıyamet kopmadan önce Yahudiler ile Müslümanlar arasında büyük bir savaş olaca...
Devamını Oku

Kırmızı Yapraklı Erik

Kırmızı Yapraklı Erik; Kırmızı yapraklı erik ağacı görünüşüyle çok güzeldir. Güzel görünümüyle ev bahçelerini süsler. Çoğu insan güzel görünümünden kaynaklı ...
Devamını Oku

Tropikal Ağaçlar

Tropikal Ağaçlar, Tropikal iklim ya da Savan iklimlerde yetişen ağaçlardır. Tropikal iklim, 10°–20° Kuzey ile Güney enlemleri arasında, 0°–10° enlemleri...
Devamını Oku

Kuka Ağacı

Kuka Ağacı, genel olarak tropikal bölgelerde yetiştirilmekte olan ve ender ağaç türlerindedir. Kuka ağacı, yetiştiriciliği gibi kullanım alanları olarak geçm...
Devamını Oku

Gürgen Ağacı

Gürgen Ağacı, Gürgengillerden, kerestesi çok tutulan bir ağaç türüdür. Yurdumuzda Karadeniz bölgesinde pek çok gürgen ormanı mevcuttur. Kerestecilikte çok ku...
Devamını Oku

Kavak Ağacı

Kavak ağacı, söğütgillerden olup odunsu bir bitkidir. Sürgün verme özelliği fazla olan kavak ağacı çabuk büyür. Dolma arazilerde ve akarsu kenarlarında ...
Devamını Oku

Dişbudak Ağacı

Dişbudak ağacı, bitki aleminin, kapalı tohumlu bölümünün, çift çenekli sınıfında bulunan bir ağaç türüdür. Dişbudak ağacı zeytingiller familyasın...
Devamını Oku

Ağaç Kökü

Ağaç kökü: Belirli bir bölgeden sürekli hırçın esen rüzgârlar, ağaç dallarının yere doğru eğilmesine sebep olur, yapı kısmının yumuşak olması sayesinde ...
Devamını Oku

Osuruk Ağacı

Osuruk ağacı, aylandız ağacı, kokar ağaç olarak da bilinen bir ağaç türüdür. Ailanthus Glandulosa Latince adıdır. Özellikle Uzakdoğu'da, Akdeniz ve Avru...
Devamını Oku

Manolya Ağacı

Manolya ağacı, Orta Amerika, Kuzey Amerika ve Asya'da bulunmaktadır ve tür sayısı 80 civarlarındadır. Büyük ve saplı yapraklara sahip olmakla birlikte, muhte...
Devamını Oku

Ağaç Budama Mevsimi

Ağaç budama mevsimi, budanacak ağacın türüne göre değişiklik göstermektedir. Budama işlemi, ağaçlardaki dal ve yaprakların daha kuvvetli büyüyebilmesi, ...
Devamını Oku

Şimşir Ağacı

Şimşir Ağacı, Şimşir, şimşirgiller ailesinin Buxaceae yani Buxus sempervirens cinsinden çalılara verilen bir addır. Bilinen diğer isimleri ise Common box, Bu...
Devamını Oku

Palmiye Ağacı

Palmiye Ağacı, ağaç türlerinden en çok kullanım alanı olan ve en değerli ağaçlardan biridir. Gerek yetiştirilmesi ve bakımı olarak zor olan ve bir o kadar da...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ağaç İsimleri
Ahlat Ağacı
Nareepol Ağacı
En Hızlı Büyüyen Ağaç
Ağaç Balı
Son Forum Konuları
Çam Fidanı Sorunum
Tohum Talebim
Şirelere İlaçlama Yapılabiliyormu
Japon Kiraz Fidesi Almak İstiyorum
Artificial Areca Plant
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024