Muşmula
Muşmula; Töngel, beşbıyık, döngel gibi çeşitli isimleri bulunan muşmula eski çağlardan itibaren tüketilen bir meyve olarak bilinmektedir.
Muşmula genel olarak ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Bunun dışında Marmara ve Kuzey Anadolu Dağlarında da yabani olarak bulunmaktadır. Muşmula ağacı erik, kiraz, şeftali ve gülgiller familyası içerisindedir.
Muşmula ağacının yapraklarının üst kısmı koyu ve yeşil, alt kısmı ise beyaz ve tüylüdür. Muşmula ağacı yaklaşık olarak 2-3 metre yüksekliğe sahiptir. Kırsal kesimleri sevmekle birlikte, sert iklimlerden hoşlanmaktadırlar. Baharda beyaz çiçek açan ağaç döllendikten hemen sonra ceviz büyüklüğünde meyveler vermektedir. Muşmulanın cinsi yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterebilmektedir. Ya kırmızıyı andırır ya da kahverengimsi bir rengi veya açık yeşil rengi andırmaktadır. Dışı ise kılımsıdır. Ayrıca meyveler ancak olgunlaştıktan sonra tüketilebilir, olgunlaşmadan önce meyvelerin tadı buruk ve acımsı bir tat vermektedir. Meyvelerin taçlı bir görüntüsü ve içerisinde bolca iri çekirdekleri de vardır. Meyveler sonbahar ile kış ayları arasında yani ekim ve kasım ayları gibi toplanmaktadır.
Muşmula meyvesinden günümüzde muşmula pekmezi, muşmula turşusu, muşmula sirkesi, muşmula çayı yapılmaktadır. Aynı zamanda muşmulanın kurutulması ile kış aylarında da tüketimine devam edilebilmektedir. Ayrıca muşmulanın marmeladı yapılarak tatlılarda da kullanılabilmektedir.
Muşmula Yararları Nelerdir?- Bol miktarda C vitamini içermektedir, bu sebepten özellikle kış aylarında tüketilmesi gribal rahatsızlıklardan korunmamızı sağlar.
- Solunum yolları enfeksiyonu, bronşit, öksürük ve astım gibi hastalıkların şiddetini azaltmaktadır. İçermiş olduğu A vitamini sayesinde gözler için de oldukça faydalıdır ve gözleri korumaktadır.
- Muşmulanın yaprakları ile kaynatılan muşmula hamur halinde romatizma veya kas ağrıları olan yerlere sürülüp, ağrıların kesilmesine fayda sağlamaktadır.
- Muşmula çok fazla tüketilmemek kaydıyla şeker hastalarına da iyi gelmektedir. Aynı zamanda kolon kanserini de önlemeye fayda sağlar. Sindirim sistemi organlarını da korumaktadır.
- Az kalori içerir ve bağırsak hareketlerini artırması sebebiyle kilo verdirmeye oldukça yardımcı olur. Özellikle de diyet yapanlar muşmulayı hoşaf olarak tüketirler.
- Muşmula, kan dolaşımını hızlandırır ve vücudun zararlı maddelerden temizlenmesini de sağlamaktadır.
- Muşmula tüketmek insana enerji verir ve üzerindeki stresi azaltır. Zihin içinde oldukça faydalıdır.
- Her şeyin fazlasını tüketmek yarardan çok bizlere zarara neden olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.
- Bel ağrılarına iyi gelmektedir.
- Depresyon hastalığından önerilen meyvelerdendir.
Muşmula Zararları Nelerdir?- Aşırı miktarda muşmula tüketmek sindirim sistemimizi olumsuz etkilemektedir.
- Şişkinlik, hazımsızlık ve kusma gibi olumsuz durumlar yaratabilmektedir.
- Aynı zamanda da aşırı tüketilmesi vücutta su kaybına neden olabilmektedir.
- Yüksek miktarda tansiyonu bulunan kişiler muşmula tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.
21.01.2024 12:11:24
Muşmula ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Muşmula"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|