Erik Ağacı Erik ağacı, gülgiller ailesinden Prunus cinsine ait, meyvesi yenen ağaç türlerinin genel adıdır. Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yaylaları ile Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve sıcak bölgeleri hariç, diğer bölgelerde yaygın olarak yetişen bir ağaç türüdür. Erkenci dönemde can eriği, yaz ortasında ise Japon eriği yetişir. Ağustos ayında yetişmeye başlayan Avrupa eriği ise ekim ayına kadar tüketilebilir. Değişik dönemlerde yetişen eriğin, farklı şekil ve olgunluktaki meyvelerinin ince kabuğu, türüne göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renktedir. Türkiye'de en bilinen erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir. Tarihçe ve Dağılım Anayurdu Anadolu olan erikler, dünya genelinde farklı iklim bölgelerine göçler ve savaşlar nedeniyle adapte olmuştur. Kafkasya ve Hazar Denizi çevresinden dünyaya yayıldığı varsayılmaktadır. Prunus insititia olarak bilinen farklı bir erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir. Dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı 2.000'den fazladır. Türkiye'de üretilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üzerindedir. Erik Çeşitleri ve Kullanım Alanları Erikler, yetişme zamanlarına ve kullanım durumlarına göre çeşitli kategorilere ayrılır. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesi'nin Türkiye'de üretilmesini tavsiye ettiği erik çeşitleri arasında şunlar bulunur:
Botanik Özellikleri Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre uzun boylu ağaçlar olabildiği gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı formunda da olabilirler. Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısımlarının sertleşmesi ile sert çekirdek kabuğu oluşur. Yenilen kısmı etli ve suludur. Meyveleri her bakımdan birbirinden farklıdır. Tohumları acıdır. Erik çeşitleri, tohum türüne göre kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç gruba ayrılır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır. Yetişme Koşulları Erik ağaçları farklı toprak tiplerinde yetişebilmekle birlikte, en iyi olarak besin maddesi açısından zengin, humuslu, sıcak, mümkün olduğunca nemli, orta derin ve derin topraklarda olgunlaşır. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla yetiştirilir. Fidanlıklarda en fazla durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için en uygun anaçlar; şeftali, kayısı ve bademdir. Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler bulunur. Erikler taze olarak tüketilir, kurutularak hoşaf ve farklı yörelerde pestil yapımında kullanılır. Besin Değerleri ve Sağlık Faydaları Erik, B vitaminleri açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca potasyum ve magnezyum minerali bakımından da zengindir. 100 gram taze erik; 66 kalori, 17.8 gram karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg kalsiyum, 0.5 mg demir ve 0.4 gram lif içerir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur. Yaz meyvesi olarak tüketilir ve sağlık açısından birçok fayda sağlar. |
Verim
04 Ağustos 2024 PazarErik ağacının hangi çeşitleri arasında en çok tercih edilen can eriği ve papaz eriği arasındaki farklar nelerdir? Türkiye'de hangi bölgelerde daha yaygın olarak yetişirler?
Cevap yazAdmin
04 Ağustos 2024 PazarCan Eriği ve Papaz Eriği Arasındaki Farklar:
Verim, can eriği ve papaz eriği arasındaki temel farklar şöyle özetlenebilir:
- Can Eriği: Bu eriğin taneleri daha küçük ve serttir. Renk olarak genellikle yeşil olur ve ekşi bir tada sahiptir. Ağaçları, erken ilkbaharda çiçek açar ve meyveler genellikle mayıs ayında olgunlaşır.
- Papaz Eriği: Bu eriğin taneleri daha büyük ve yumuşaktır. Renk olarak ise sarımsı yeşil ile sarı arasında değişir. Daha tatlı bir tada sahiptir ve can eriğine göre daha geç olgunlaşır.
Türkiye'de Yetiştikleri Bölgeler:
- Can eriği, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetişir, ancak en yaygın olarak Ege ve Marmara bölgelerinde bulunur.
- Papaz eriği ise daha çok Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişir.
Her iki eriğin de kendine has özellikleri ve yetişme koşulları vardır, dolayısıyla hangi eriği tercih edeceğiniz sizin damak tadınıza bağlı olarak değişebilir.