Ceviz Ağacı Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Ceviz Ağacı Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ceviz Ağacı Bakımı

Genel Bilgiler

Ceviz ağacı, kazık kök sistemine sahip olup uzun ömürlü bir orman bitki türüdür. Ceviz ağaçları hızlı büyüme gösterir ve boyları 20-25 metreye kadar ulaşabilir. Her türlü toprak ve iklim koşullarında yetiştirilebilmesi, ceviz ağacının en önemli özelliklerinden biridir. Ekonomik değeri yüksek olan ceviz türü, aynı zamanda kerestecilikte ve boya yapımında da kullanılmaktadır. Yeşil kabukları ve kökleri boya yapımında önemli hammaddelerdendir.

Ceviz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Sulama: Ceviz ağacı, suyu çok seven bir türdür. Kökleri 3-4 metre derinliğe sahip olduğundan, taban suyu yüksek toprakları sevmezler. Taban suyu seviyesi 3 metreden yukarı olmamalıdır. Ceviz ağacı, suyun fazla tutulmadığı gevşek yapıda olan alüvyal derin toprakları tercih eder. Yağışlarla ihtiyacı olan suyun bir kısmını karşılayabilen ceviz ağacı, bahar ve yaz aylarında sulanmalıdır. Bu sulama, ağacın gelişimi için gereklidir. Ceviz ağacının toprağı periyodik olarak 4 ila 8 gün aralığında sulanmalıdır. Hasat sonrasında, sonbaharda sulama kesilmelidir. Soğuk havalarda sulama ağaca zarar verebilir. Ceviz ağacının 1000-1800 saat arasında soğuklama ihtiyacı vardır.
  • Gübreleme: Gübreleme işlemi için toprak ve yaprak analizi yapılmalıdır. Cevizin ihtiyacı olan mineraller, küçükbaş hayvan gübresi vasıtasıyla karşılanır. Sonbaharda yaprak dökümü zamanında kullanılan yanmış hayvan gübresi, ilkbaharda çapalanarak toprağa iyice karıştırılmalıdır.
  • Toprak İşleme: Ceviz ağaçlarının bulunduğu alan, sonbahar ve ilkbaharda olmak üzere yılda iki kez sürülmelidir. Sürme ve çapalama işlemi yapılırken ağaç köklerine zarar verilmemelidir.
  • Budama: Kış aylarında meyve ağaçlarının dinlenmeye girmesinden sonra budama için en uygun zamandır. Ancak kış aylarının sert geçtiği bölgelerde budama işlemi yapılmamalıdır. Ceviz ağaçları için yaprak dökümü sonrası ve ilkbahar gelişim periyodu öncesi olan zaman dilimi, ağaç budaması için en uygun zaman dilimleridir.

Ekstra Bilgiler

Ceviz ağaçlarının altları, dal, yaprak atıkları ve ot birikintilerinin temizliği yapılmalıdır. Çapalama ve ağaç altı sürümleriyle toprağın havalanması sağlanır. Zararlı böceklere karşı ilaçlama yapılması unutulmamalıdır. Bu işlemler, ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde büyümesi ve verimli bir hasat dönemi geçirmesi için oldukça önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni