Meiwa(Fortunella crassifolia): Bu kumkuat türünün de ana vatanı Japonya'dır. Meyveleri kısa ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Meyve genişliği 4 cm'dir. Meyve kabuğu portakal sarısı tonundadır. Ayrıca kabukları diğer türlere oranla oldukça kalındır. Meyvesi oldukça tatlı olup 7 adet çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdekleri bulunmayan ya da az sayıda çekirdeğinin olduğu da gözlenmektedir. Çin'de yaygın olarak bu tür yetiştirilmektedir. Taze olarak tüketime en uygun kumkuat türüdür.

Kumkuat ağacının meyveleri C vitamini açısından oldukça zengindir. Kumkuat kabuğu ile yendiği takdir de gribal açıdan oluşan enfeksiyonların önlenmesinde oldukça etkilidir. Sinir sisteminin düzenli bir biçim de çalışmasına da yardımcı olmaktadır. İçerisinde A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum bulunan vitamin deposu bir bitki çeşididir.

Kumkuat Ağacı İle İlgili Püf Noktaları

  • Çiçek açması ve filizlenmesi haziran ayında gerçekleşmektedir. O sürece kadar beslenmesi amacıyla takviye yapılmalıdır.
  • Kamkatın meyveleri Haziran ayının orta dönemlerine doğru toplanıp tüketilirse, Bu ağaç yeniden Temmuz ayı gibi çiçeğe yatabilme özelliğine sahiptir. Tersi bir durumda bu bitki zayıf bir yapıda kalır ve çiçek açma gibi bir olay gözlenmez.
  • Direkt güneş ışığı arzulamayan bu bitki dolaylı olarak ulaşan ışıklardan faydalanabilir.
  • Soğukluk derecesinin yüksek olduğu ya da çok fazla sıcaklığın hakim olduğu yerlerde çiçeğin yapraklarına, meyvesine ve kök kısımlarına zarar vermektedir.
  • Bu ağaç hava akımlarından fazlaca etkilenmektedir.
  • Kış aylarında az miktarda sulanmalıdır.
  • Su toprağın iyice her tarafına ulaştırılmalıdır.
  • Bu ağaç ta herhangi bir değişiklik gözlenmemesi halinde dökülen su ve kap ölçüsünde de değişiklik yapılmamalıdır.
  • Bitkiye kış döneminde musluktan akan soğuk su verilmemelidir. Dökülen su oda sıcaklığında olmalıdır.