Ağaç Gübresi Nedir? ve Nasıl Kullanılır?
25 Temmuz 2024

Ağaç Gübresi Nedir? ve Nasıl Kullanılır?

Ağaç Gübresi

Günümüzde tarımın teknolojiyle buluşmasıyla birlikte birçok farklı gübreleme yöntemi ortaya çıkmıştır. Ağaç gübresinde ise ağacın meyvesinin iri ve canlı olması, ağacı güçlendirmek ve zararlı böceklerden korumak gibi birçok amaç için ağaç gübrelemesi yapılmaktadır. Ağaç gübreleme işlemini uygulama çeşidi ve miktarını bilmek, iyi bir çiftçi olduğunuz anlamına gelmez. Burada önemli olan, gübrenin atılma zamanını iyi bilmenizdir.

Örnek verecek olursak; attığınız herhangi bir gübre çeşidinin ağaca katkı süresi 3 ay kadar olabilir ve gübrenin asıl amacı kış aylarında ağacı güçlendirmek, yağışlardan ağacın daha çok faydalanmasını sağlamaktır. Ancak bu gübreyi sonbaharda atmaya kalkarsanız, hiçbir fayda sağlamazsınız. Bu nedenle kullanacağınız ağaç gübresini iyi tanımalı ve buna bağlı olarak miktarını, uygulama çeşidini ve atılma zamanını iyi bilmelisiniz. Bu makalede, ağaç gübreleme işlemini iki ayrı başlık altında ele alacağız.

Ağaç Gübreleme Zamanı ve Miktarı

Ağaç gübreleme zamanı ve miktarı, uygulanan gübrenin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Ağaç gübresi, ticari gübreleme ve organik gübre olarak iki farklı şekilde kullanılmaktadır. Ticari olarak uygulanan gübrelerde amaç, genellikle ağaçların meyvelerinin daha da büyümesini sağlamak ve meyvelerden ticari amaçla daha fazla verim almaktır. Ağaçlar, meyveler üzerinde iken daha da güçsüzleşirler. Bu nedenle sulamasına dikkat edilmelidir.

Ağaçlar, insanlar gibidir; meyveler üzerinde iken daha çok efor harcarlar. Bu nedenle meyvelerin daha da büyümesi için ağaç gübresi takviye edilebilir. Ticari amaçlı gübrelerin uygulama zamanı, ilk meyvelerin çıkması ile başlar. Genel olarak ilk sulama yapılmadan önce ticari amaçlı gübreler atılır. Atılan gübre ile düzenli bir şekilde sulama yapıldığında, ağaca güç depolaması sağlanmış olur. Bununla birlikte ağacın meyveleri daha iri ve canlı olacaktır.

Organik gübreler ise ağaçların uzun süre yaşamalarını sağlar. Ağaçlarda kurumayı önleyebilir ve ağaçları dinç tutar. Organik gübrelerin birçok çeşidi vardır. Bu nedenle her gübrenin ayrı zamanları vardır. Kış, bahar ve yaz ayları için farklı gübreler mevcuttur. Organik gübrelerin ne katkı yaptığını çok iyi bilmeli ve zamanlarını iyi tespit etmelisiniz. Yanlış kullandığınız gübreler, yarar sağlamaktan ziyade ağaçlara zarar verebilir.

Organik gübrelerin sağladığı yararı canlı olarak test etmek istiyorsanız, örnek verecek olursak; sonbahar aylarında ağaçlar yapraklarını döker ve dalları çıplak kalır. Bakımını ve gübresini sağladığınız ağaçlar, diğer ağaçlara oranla en az bir ay sonra yapraklarını dökerler. Yani gübresi atılmamış ve bakımları gerçekleştirilmemiş ağaçlar erkenden kışa teslim olurken, bakımı ve gübresi yapılmış ağaçlar dinç olduklarından dolayı hemen teslim olmaz ve dinç kalır.

Ağaç Gübresinin Uygulanış Metotları

Ağaç gübresi uygulanış açısından iki farklı şekilde gerçekleşir: yüzeysel ve bant şeklinde, yani biri toprak üstü diğeri toprak altı olarak uygulanır.

Yüzeysel gübreleme, toprağın üst kısmına elle veya makineyle dağıtılmasıdır. Burada dikkat edeceğiniz husus, yüzeysel gübrelerin genel olarak azotlu olmasıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca ağacın kökünden uzak tutmalı ve kök kısmına temas ettirmemelisiniz. Ağacın çevresinde, pergel çizercesine dönerek atınız. Ağaçların gübresini attıktan sonra araya fazla zaman koymayın ve kısa sürede sulamasını gerçekleştirin. Azotlu olduğundan dolayı suyunu geciktirmeyin.

Toprak altı gübreler ise yine aynı şekilde, ağaçların etrafında pergel çizerek dönerek atılır. Ağaçların köklerine temas etmesine izin vermeyin. Attığınız gübreyi elle serperek, sonrasında makine ile veya elle toprağın altına gömülmesini sağlayın. 4-5 cm derinliğe kadar toprağın altına girdiğinde yeterlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Neşegül

25 Temmuz 2024 Perşembe

Acaba organik gübrelerin çeşitlerinden hangisini kış aylarında kullanmalıyım? Ve sonbaharda yaptığım gübreleme neden etkili olmuyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Neşegül,

Kış aylarında kullanabileceğiniz organik gübreler arasında kompost, ahır gübresi ve yeşil gübreler öne çıkıyor. Kompost, toprak yapısını iyileştirir ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağlar. Ahır gübresi ise toprakta mikroorganizma faaliyetini artırarak bitkilerin daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur.

Sonbaharda yaptığınız gübrelemenin etkili olmamasının birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, gübrenin toprağa yeterince karışmamış olması veya kök bölgesine ulaşmamış olması etkisini azaltabilir. İkinci olarak, sonbaharda toprak sıcaklığı düştüğü için mikroorganizmaların gübreyi parçalama hızı yavaşlar, bu da besinlerin bitkilere ulaşmasını geciktirir. Bir diğer neden ise, yanlış türde veya miktarda gübre kullanmış olmanız olabilir.

Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur. Başarılar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Acemborusu Türleri ve Özellikleri

Acemborusu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Minesi Türleri ve Özellikleri

Ağaç Minesi Türleri ve Özellikleri

Ağaç Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağaç Aşılama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kahve Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kahve Ağacı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Argan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Argan Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karaçam Türleri ve Özellikleri

Karaçam Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tetra Ağacı Türleri ve Özellikleri

Tetra Ağacı Türleri ve Özellikleri