Amber Ağacı Türleri ve Özellikleri
15 Mayıs 2024

Amber Ağacı Türleri ve Özellikleri

Amber ağacı, Sığalagiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Bu ağaç ülkemizde de bazı bölgelerde yaygın olarak yetişmektedir. Özellikle Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz ve Fethiye ilçelerinde ayrıca çoğunlukla Antakya'da yaygın olarak bu ağaç ile karşılaşabilirsiniz. Daha çok nemli alanları seven bu ağaç, ülkemizde iç Anadolu ve daha doğudaki hiçbir ilde yetişmemektedir. Amber ağacının herhangi bir meyvesi kullanılmamaktadır. Ancak ağaçtan sığala yağı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle amber ağacı da oldukça değerli bir ağaçtır. Özellikle bölge halkı bu ağacı oldukça yaygın bir şekilde yetiştirmekte ve bu ağaç sayesinde ticaret yapmaktadırlar. Sığala yağının da ülkemizde yaygın olarak kullanılması ve bazen dış ülkelerde de çok rağbet görmesi ağacın değerini arttırmaktadır. Ağacın az bir bölgede yetişmesi yine ağacın değerini arttırmaktadır. Bu nedene amber ağacının çok değerli olduğu söylenebilir.

Amber Ağacı Nerede Kullanılmaktadır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu ağaç çoğunlukla sığala yağı yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca yaymış olduğu müthiş gölgelik alan sayesinde de bölgede birçok evin bahçesinde bu ağaçtan bulunmaktadır. Ancak amber ağacının asıl kullanım yeri gövdelerinden sığala yağı üretimidir. Bu yağın yanı sıra ayrıca Mia adı verilen bir madde de bu ağaçtan üretilmektedir. Bu madde, günümüzde bazı ağaçlardan üretilen balsamlarda olduğu gibi içerisinde ciddi miktarda uçucu yağ barındırmaktadır. Sığala yağı ise akıcılığı oldukça az ve gri bir renktedir.

Amber Ağacından Sığala Yağı Nasıl Üretilmektedir?

Amber ağacından yağ üretimi için en baştan gerekli işlemlerin yapılıyor olması gerekmektedir. Bunun için mart ayından başlamak üzere yaklaşık 8 ay kadar bir süre olmak üzere yağ alımı yapılabilmektedir. Bu uzun süre içerisinde sürekli yağ alabilirsiniz. Amber ağacı, hücrelerinin içerisinde bu yağ 8 ay boyunca üretilmeye devam eder. Bu ağaçlardan yağı alabilmek için ağaçlarda yaralama yapılır. Bu yaralamarda ise Mia denilen balsam elde edilmektedir. Bunun için ağaççın gövdesinde bıçaklarla yaralamalar yapılmaktadır. Bu yaralama yapılan yerler 20 gün sonra tekrar tekrar derinleştirilmektedir. Bu şekilde 4. Yaralamada balsam elde eddilir.

Balsam maddesi toplandıktan sonra bir kazana konularak en az yarım saat en fazla bir saat kadar kaynatılır. Bu şekilde balsamlar ağaç kabuklarıdan ayrııılacaktır. Daha sonra ise bir pres yardımı ile balsamlar sökülür. Bir süre havuzlarda dinlendirilen balsamın dipte kalan kısmı toplanır ve havuzda biriken temiz ballsam karıştırılır. Bu şekilde de ticari açıdan satışı yapılır.

Amber Ağacının Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Amber ağacının boyu yaklaşık olarak 8 ile 10 metre arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bazı bölgelerde gölge olan yerlerde ağaç güneş gören alanlara yetişebilmek için daha fazla da uzayabilmektedir. Bu özelliği ile amber ağacı, çınar ağacına çok benzemektedir. Edinilen bilgiye göre çınara bu kadar benzeyen tek ağaç olduğu bilinmektedir.
  • Nisan ya da mayıs aylarında çiçekler açan bu ağacıın çiçekleri genellikle pembe ve çoğunlukla beyaz renktedir. Bu çiçekler ağacın büyük olması nedeni ile ortaya çok güzel bir görüntü çıkarmaktadır.
  • Üzerinde salkım şeklinde oluşan ve işe yaramayan meyveler oldukça sert bir haldedir. Bu nedenle üzüm gibi uzaktan bir görüntü sergileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Sarıçam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gül Ağacı Türleri ve Özellikleri

Gül Ağacı Türleri ve Özellikleri

Biber Ağacı Türleri ve Özellikleri

Biber Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri

Çit Mazısı Türleri ve Özellikleri

Musa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Musa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Katalpa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Katalpa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Teak (Tik) Ağacı Türleri ve Özellikleri

Teak (Tik) Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

En Hızlı Büyüyen Ağaç Hangisidir?

En Hızlı Büyüyen Ağaç Hangisidir?