Armut Ağacı Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Armut Ağacı Türleri ve Özellikleri

Armut Ağacı

Genel Bilgiler

Armut ağacı, Gülgiller (Rosaceae) familyasından olup armut meyvesini yetiştiren bir ağaç türüdür. Anavatanı Anadolu olan armut ağacının yaklaşık yirmi türü bulunmaktadır. Yaklaşık iki bin çeşidi olan bu ağaç, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Boyu yaklaşık sekiz metre olan armut ağacının yaprakları parçalı, yeşil renkli ve kenarları ince dişlidir. Yabani güle benzeyen armut ağacının çiçekleri, ilkbaharda açmaya başlar. Dişi ve erkek olarak iki evcikli olarak açan armut ağacının çiçekleri, bazı armut türlerinde çiçekler arası tozlaşma olayı gerçekleşmediğinden meyve vermektedir. Bu tür meyveler çekirdeksizdir.

Çoğaltılması ve Dikim Şartları

Armut ağacı, çekirdekleri ile çoğaltılabilen bir ağaç türüdür. Topraktan çıkan filizlere istenilen armut türü aşılanarak derin topraklarda yüksek boylu armut ağaçları elde edilmektedir. Daha az derin olan topraklarda kısa boylu armut ağaçları yetiştirmek için anaç olarak ayva fidanları kullanılır ve bu ağaçlara armut aşısı uygulanmaktadır. Soğuğa dayanıklı olmayan bu ağaç türleri çok fazla suya ihtiyaç duyarlar. Genellikle ılıman iklimlerde yetişen armut ağaçlarının, kış donlarına dayanıklı olan türleri ilkbahar donlarından etkilenebilmektedir. Armut ağacı dikileceği zaman dondan etkilenmeyecek yerlere dikilmesine dikkat edilmelidir. Toprak yönünden çok seçici olmayan armut ağaçları, buna rağmen derin, geçirgen, sıcak ve organik maddeler bakımından zengin olan yerlerde yetiştirildiği zaman ürün verimi daha yüksek olmaktadır. Fakat armut ağacının dikileceği toprağın mutlaka kireçsiz olmamasına özen gösterilmelidir.

Bakımı ve Gübrelendirilmesi

Armut ağacı yetiştirilmeye başlandığı zaman bakımına özen gösterilmelidir. Yılda en az iki defa toprağı kazılarak işlenmeli, yabani otlardan temizlenmeli, toprağı havalandırılmalı, nemin ve sıcaklığın toprağa geçişi sağlanmalıdır. Sonbahar işlemesi aralık ayında, ilkbahar işlemesi ise mart ayında yapılmalıdır. Armut ağacının susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir. En önemli ihtiyaçlarından bir tanesi su olan armut ağacı, susuz kaldığı zaman meyve büyümesi yavaşlar ve üründeki verimi azalır. Çöğüründen yetişen armut ağacı yirmi beş günde bir, ayva çöğüründen yetişen armut ağacı ise yirmi günde bir sulanmalıdır. Armut ağaçlarına gübreleme işlemi, üç yılda bir yanmış çiftlik gübresi verilerek yapılmalıdır. Bunun yanı sıra her yıl mutlaka azotlu, fosforlu ve potaslı fenni gübreler ağaç altlarına serpilerek toprak çapalanmalıdır. Armut ağaçlarında yetişen meyvelerin daha iri olması için, salkımda yetişen dört beş meyve sayısının iki üçe düşürülmesi gerekir. Bu işlem meyveler daha küçükken yapıldığı zaman daha olumlu sonuçlar alınmaktadır. Armut ağaçlarında dört çeşit budama yapılmaktadır: dikim budaması, şekil budaması, ürün budaması ve gençleştirme budaması. Bu budamalar, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.

Armut Meyvesi ve Kullanım Alanları

Armut, ince kabuklu, yumuşak çekirdekli, bol sulu ve çok lezzetli bir meyve çeşididir. Armut ağacında oluşan armutların büyüme şartlarına göre etinde çok ya da az olarak kum topakları yani taş hücreleri bulunmaktadır. Armut çeşitlerinden olan yaz armutları, haziran ayının sonlarına doğru hasat edilir. Kış armutları ise ekim aylarının sonunda ya da kasım aylarının ortasında hasat edilir. Armut ağacının meyvesi olan armut, taze olarak tüketildiği gibi, tatlısı, marmeladı ve meyve suyu yapılarak da tüketilmektedir. Ayrıca armuttan rakı da yapılmaktadır. Armut ağacı, kolay işlenen ve iyi cila tutan kırmızı rengindeki odunu marangozluk işlerinde kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cavide

31 Mayıs 2024 Cuma

Armut ağacı suya ne kadar ihtiyaç duyar? Ne kadar süreyle sulanmalıdır? Nekadar sürede meyve vermeye başlar?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cavide Hanım,

Armut ağacının su ihtiyacı, bulunduğu bölgenin iklim koşullarına ve ağaç türüne göre değişiklik gösterebilir. Genellikle, genç armut ağaçları haftada bir kez derinlemesine sulanmalıdır. Olgun ağaçlar ise daha az suya ihtiyaç duyar ve yağış miktarına bağlı olarak sulama yapılabilir. Armut ağaçları genellikle dikimden 3-5 yıl sonra meyve vermeye başlar.

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Hüsnügül

Armut ağaçları diğer ağaçların aksine suya daha fazla ihtiyaç duyarlar. 25 günde bir sulama periyoduna ihtiyaç duyan armut ağaçları 6 ay gibi bir sürede meyve verme potansiyeline sahiptir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Nasıl Kurutulur

Ağaç Nasıl Kurutulur

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mango Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mango Ağacı Türleri ve Özellikleri

Nar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Nar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Antep Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Antep Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Süs Eriği Türleri ve Ağacının Özellikleri

Süs Eriği Türleri ve Ağacının Özellikleri