Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Kayısı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kayısı ağacı, gülgiller familyasına ait olup, kayısı meyvesinin yetiştiği ağaç türüdür. Nisan ayı sonu veya Mayıs başlarında beyaz çiçekler açar ve bu çiçekler Haziran ayına kadar ağaçta kalır. Haziran ayında ise ağaç meyve vermeye başlar. Dünya genelinde birçok bölgede yetişen kayısı ağacının meyvesi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Meyvesinin yanı sıra yağı ve çekirdeği de sağlık alanında çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Birçok çeşide sahip olan kayısı ağacı, hem bakım hem de yetiştirilme yönünden kolay bir ağaçtır. Bazı bölgelerde hiç bakıma ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişebilmektedir.

Dünyanın farklı bölgelerinde yetişen kayısı ağacı, Türkiye'de en fazla Malatya olmak üzere Kars, Iğdır, Mersin, Erzincan ve Muş gibi illerde de yetişmektedir. Türkiye, kayısı üretimi bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer almaktadır. Ayrıca İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de kayısı üretimi yapılmaktadır.

Kayısı Ağacı Nasıl Yetişir?

Kayısı ağacı, meyve üretimi için yaygın olarak yetiştirilen bir ağaç türüdür. Meyvesi yaş veya kuru olarak yıl boyu tüketilebilir. Kayısı ağacı, basit bakımlarla veya bazen hiç bakıma ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişebilen bir ağaçtır. 2-10 metre boylanabilen ağaç, çiçeklendikten iki ay sonra meyve vermeye başlar. Meyveler önce yeşil renkte olup, olgunlaştıkça sararır. Tamamen olgunlaşan meyvenin yüzeyi hafif tüylü olur.

Kayısı Ağacı Bakımı Nasıl Olur?

Kayısı ağacı yetiştiriciliği yapılıyorsa, güneş gören bir ortam tercih edilmelidir. Kayısı ağacı, güneş ve ışığı seven bir ağaçtır. Humuslu, kumlu ve kireçli toprakları seven ağaç için toprak ilkbaharda hazırlanmalıdır. Dikim için sonbahar beklenmelidir. Kayısı ağacı, ilkbaharın soğuk günlerinden kolayca etkilenebilen bir ağaçtır. Soğuktan etkilenmemesi için yamaç ve sırtlar kullanılmalıdır. Ağaç dikimi için her ağaç arasında en az 10 metre boşluk bırakılmalıdır. Kayısı ağacı köklerinin zarar görmemesi için taban suyunun en az 2-4 metre derinlikte olması gerekir.

Kayısı Ağacı Hastalıkları

Monilya: Kayısı yetiştiriciliği yapılan hemen her bölgede görülen bir hastalıktır. Hastalık, meyve, çiçek ve sürgünlerde etkili olur. Ağaç çiçeklendikten sonra taç yaprakları üzerinde yağ lekesi benzeri lekeler görülür. Gün geçtikçe hastalık çiçeğin tamamını kaplar. Çiçek kuruyarak kahverengiye döner. Kuruyan çiçekler dalda uzun süre kalır. Çiçekte olan hastalık zamanla dallara geçer ve dallarda lekeler oluşmaya başlar. Dalları saran hastalık, dalın kurumasına sebep olur. Meyvelerde oluşan çil şeklinde lekeler hastalığın ilk belirtileridir. Başlangıçta çil şeklinde olan lekeler zamanla tüm meyveyi kaplar. Hastalıkla mücadele edebilmek için hastalık ilk görüldüğü andan itibaren ağaçtaki kuruyan dallar budanmalıdır.

Yaprak Delen: Ağacın yaprağı, meyvesi ve küçük dallarında oluşan lekeler zamanla büyüyerek yapraklarda delikler oluşturur. Meyvelerde oluşan lekeler 1-2 mm, daire şeklinde ve meyvenin her tarafına dağılır. Bazen lekeler birleşerek meyvenin tamamını kaplayabilir. Hastalık sebebiyle hem meyvenin kalitesi düşer hem de verim %50 oranında azalabilir. Hastalıkla mücadele için sonbaharda hastalıklı dallar tamamen budanmalıdır.

Cytospora Kanseri: Ağaçta kurumaya sebep olan bir hastalıktır. Kuruyan ağaçlarda ani ağaç ölümlerine sebep olabilir. Kışın dondan etkilenmiş, zayıf ve bakımsız ağaçlarda hastalığa daha fazla rastlanır. Ayrıca gübrelemede aşırı azot kullanılmış ve yanlış zamanda budanmış ağaçlarda hastalık daha şiddetli gelişir.

Kayısının Faydaları Nelerdir?

  • Kayısı zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan etkisi vücutta gelişen iltihap belirtilerini azaltır ve vücudu birçok hastalığa karşı korur.
  • Göz sağlığına karşı iyi gelir. Göz sağlığı için faydalı olan A ve E vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir.
  • Sindirim sistemi sağlığını korur. Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan kayısı, sindirim sisteminde yararlı bakteriler sayısını artırır. İçinde yer alan çözünmeyen lifler bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bu özelliğiyle kabızlığa karşı iyi gelir.
  • Kalp sağlığı için faydalıdır. Kanda kötü kolesterolün düşmesini ve iyi kolesterolün artmasını sağlar.
  • Cilt için faydalı bir meyvedir. İçinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar cildi dış etkenlere karşı korur. Cilde esneklik kazandırarak yaşa bağlı kırışıklıklara karşı iyi gelir.
  • Hipertansiyonu kontrol altına almak için kayısıdan yararlanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ağaç İsimleri Nelerdir?

Ağaç İsimleri Nelerdir?

Kartopu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kartopu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Dut Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Dut Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Çiçek Açan Ağaçlar Türleri ve Özellikleri

Çiçek Açan Ağaçlar Türleri ve Özellikleri

Greyfurt Ağacı Türleri ve Özellikleri

Greyfurt Ağacı Türleri ve Özellikleri