Çay Ağacı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Çay Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çay Ağacı

Çay ağacı, Avustralya'da yetişen ve ortalama iki metre boyunda olan, yaprakları yassı bir ağaç türüdür. Avustralya yerlilerinin yüzyıllardır kullandığı bu ağacın yapraklarından elde edilen yağ, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Çay ağacı olarak adlandırılmasının sebebi, eski dönemlere dayanmaktadır. Yeni Zelanda'nın coğrafi keşfi esnasında ağacın yapraklarını çay olarak kaynatan kısım, sonradan çayın temizleyici ve iyileştirici etkisini ortaya çıkarmıştır.

Daha önceki yıllarda denizciler, yaralarını, kanayan dişlerini, karın ve bağırsak hastalıklarını çay ağacından oluşturulan bandajlarla tedavi ediyorlardı. İkinci Dünya Savaşı'nda ise çay ağacı, antiseptik özelliklerinden dolayı askerlere dezenfektan olarak verilmiştir. Çay ağacının virüs öldürücü, bakteri öldürücü, mantar öldürücü ve antiseptik özellikleri bulunmaktadır.

Çay ağacından aynı zamanda yağ üretimi de yapılmaktadır. Çay ağacı yağı, son 15 yılda popüler hale gelmiş ve doğanın bize sunduğu bir hediyedir. Çay ağacı yağının bu kadar tutulmasının nedeni, üzerinde yapılan birçok bilimsel çalışmadır. Ancak bu bitkiden elde edilen yağ, daha önceden özellikle Avustralya'daki Aborjinler tarafından soğuk algınlığı, enfeksiyon hastalıkları ve çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde tercih edilmiştir.

Çay ağacı yağı, çay ağacının yapraklarından yapılmaktadır. Bu bitki yalnızca Avustralya'ya özgü endemik bir bitkidir ve dünyada başka bir bölgede yetişmemektedir.

Bu kadar güçlü etkileri ve yaygın kullanım alanları sebebiyle, dünyanın birçok bölgesine ihraç edilmekte ve birçok alanda kullanılmaktadır.

Ülkemizde doğal ürünleri satan marketlerde ve aktarlarda satılmaktadır. Alırken dikkat edilmesi gereken hususlar, ürünün organik ve kaliteli olmasıdır. Özellikle Avustralya'da üretilmiş olması önemlidir.

Çay Ağacı Kreminin Başlıca Faydaları

  • Bıçak yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Yanıklarda oluşan cilt lekelerini iyileştirir.
  • Cilt kesilmelerinde iz kalma durumunu tamamen önler.
  • Yaralanmalarda iltihap oluşmasını engeller.
  • Yanmalarda da ödem oluşmasını önler.
  • Böcek ısırmalarında mikro organizmaların yayılmasını engeller.
  • Hemoroit hastalığında kullanıldığında ciddi derecede azalma görülür.

Çay Ağacı Kremi Kullanım Alanları

  • Cilt bakımı: Sivilceli bölgeye sabah akşam uygulandığında, sürülen bölgede sivilceyi azaltır.
  • Günlük cilt bakımında tonik olarak da kullanılabilir. Cildi hem ferahlatır hem de sürüldüğü bölgede izleri azaltır.
  • Herpes: Dudaklarda veya genital bölgede enfeksiyona bağlı olarak çıkan uçuk tedavisinde etkilidir. Günde iki kez ince bir şerit halinde dezenfekte edilmiş bölgeye sürüldüğünde iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Çıban: Çıban büyükmeden yağın sürülmesi önemlidir. Çıban çıkacak kısım dezenfekte edildikten sonra sürülmelidir.
  • Böcek ve sinek sokmaları: Bir damla kadar yağ böceğin ısırdığı yere dökülür ve kısma hafifçe masaj yapılır. İyileştirici özelliği sayesinde ısırma sebebiyle oluşan bakterileri yok eder.
  • Ayak mantarları: Ayaklar yıkanıp temizlendikten sonra kurulanır ve mantarlı bölgeye yağ sürülür. Yere basmadan bir müddet bekletilir. Böylelikle mantar enfeksiyonunu yok edersiniz.
  • Banyo suyuna: Mentole benzer kokusu bronşların açılmasını ve vücudunuzda oluşan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Dolama ve tırnak batmaları: Tırnak batması sonucunda tırnağın etrafında iltihap oluşur. Bu kısımda oluşan batığa doktor tarafından yapılan müdahale tırnağı çıkarmaktır. Bu gibi durumlarda da çay ağacı yağı kullanılabilir. Tırnağın battığı kısma bir damla yağ damlatılır ve kuruması beklenir. Biraz zaman geçtikten sonra bu bölüm plaster ile tırnak itici arasına konulur. Zamanla iltihabın kuruduğu görülür. Evinizde ilk yardım dolabında mutlaka bulundurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Okaliptus Ağacı Türleri ve Özellikleri

Okaliptus Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kartopu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kartopu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ağaç Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ağaç Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?