Teak (Tik) Ağacı Türleri ve Özellikleri
20 Haziran 2024

Teak (Tik) Ağacı Türleri ve Özellikleri

Teak ağacı, dış ortam ve koşullara dayanıklı bir tropikal ağaç türüdür ve yat ile gemi yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan teak ağacı, deniz suyuna, haşerata ve güneş gibi etkenlere karşı oldukça dayanıklıdır. Teak ağacı, ilk olarak Uzakdoğu ülkelerinde kullanılmış, 1950'lerde İskandinav ülkelerinin dikkatini çekerek anavatanından çıkmaya başlamıştır. Teak ağacı, neme, kötü hava koşullarına ve suya dayanıklıdır. Sıkı bir dokuya sahip, yağlı bir ağaç türü olduğu için zararlı haşereleri barındırmamaktadır. Doğal ortamında 30 ile 40 metre arasında uzunluğa ulaşabilen bu ağaç çok kıymetlidir ve yetişkin halinden elde edilen mobilyalar karamel rengindedir. Teak ağacından yapılan mobilyaların rengi zaman içerisinde solsa dahi, tekrar teak yağı ile yağlandığında eski haline dönmektedir.

Teak Ağacı Ürün Kalitesi

Teak ağacı ile üretilen ürünlerin kalitesi iki gruba ayrılabilir:
  • Birinci grup, devlet kontrolü altında satılan ağaçlardan oluşmaktadır ve bu ağaçlar belli bir yaştan sonra devlet kontrolünde kesilerek, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi sağlanmaktadır. Kesilen ağaçlar daha sonra tam donanımlı fabrikalarda kurutulup işlenmektedir. Teak ağaçlarının hassas makineler ile yüksek kalitede ürüne dönüşebilmesi için kusursuz bir dizayn ve temiz bir işçilik gerekmektedir. Teak ağacından üretilmiş bahçe mobilyaları doğal olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle montaj öncesinde ve sonrasında zımpara ile temizlemenin özenle yapılması gerekmektedir.
  • İkinci grup, devlet kontrolü altında olmayan ve şahısların kendi arazilerinde kestikleri genç ağaçlardan oluşmaktadır. Bu gruptaki ürünler, birinci gruptaki ürünlere göre çok daha ucuzdur ve dünyadaki teak bahçe mobilyası üretiminin yarısından fazlasını kapsamaktadır. Bu gruptaki bahçe ürünlerinde fırın kurutma işlemi yapılmamaktadır. Bu nedenle üründe açma, deformasyon riski birinci gruptaki ürünlere kıyasla daha fazladır. Ayrıca, bu ürünlerin işçilik kalitesi de diğer gruba kıyasla daha düşüktür.

Burma Teak

Burma teak, gemi ve yat endüstrisinin temel direği niteliğindedir ve birçok kullanım alanı olmasına rağmen Burma teak ağacına eş değer bir ağaç türü daha bulunmamaktadır. Burma teak, Titanik gemisinin güvertesinin yapımında da kullanılmıştır ve gemi battıktan günümüze kadar iyi durumda kalmıştır. Plantasyon teak, parke ve bahçe mobilyaları için uygun olmakla birlikte, diğer teak ağaçları Burma teak ağacının yerini hiçbir zaman tutmamakta ve denizcilikte kullanım için uygun olmamaktadır.

Teak Yağı

Bahçe parkesi, bahçe mobilyaları ve tekne güverteleri gibi suya maruz kalan yerler için hazırlanan teak yağının mumlu yapısı vardır ve ahşabı suya karşı daha dayanıklı kılan doğal yağların bir karışımı olarak sunulmaktadır. Bu yağın uygulanması da oldukça basittir.

Uygulamanın yapılacağı yüzeye bir fırça yardımıyla bir kat yağ (çok kalın olmayacak şekilde) sürülür ve bir dakika bekletildikten sonra, yağın yüzeye eşit oranda yayılması için üzerinden temiz bir bezle geçilir. Yüksek emiciliğe sahip ahşap ve zorlu hava koşullarına maruz kalan yerlerde bu işlem tekrarlanabilmektedir. Ancak, işlemin tekrar uygulanması için ilk uygulamanın üzerinden bir gün geçmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, ikinci katın uygulanması için bir gün beklenmesi gerekmektedir ve teak yağı ile tekrar bakım yapmak için ahşabın bulunduğu ortama göre bir ya da iki yıl beklenmelidir.

Ekstra Bilgiler

Teak ağacı mobilyalarını uzun ömürlü kullanabilmek için düzenli bakım önemlidir. Teak yağı kullanımı dışında, mobilyaların düzenli temizliği ve uygun koşullarda saklanması da gereklidir. Mobilyaları doğrudan güneş ışığından korumak, renk solmasını engelleyebilir. Ayrıca, teak ağacının özelliği nedeniyle mobilyalar dış mekanlarda kullanıma çok uygun olup, yıllar boyunca dayanıklılığını korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çağla Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çağla Ağacı Türleri ve Özellikleri

Cennet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Cennet Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çınar Ağacı Türleri ve Özellikleri

Mandalina Ağacı Özellikleri ve Yetiştirilmesi

Mandalina Ağacı Özellikleri ve Yetiştirilmesi

Ağaç Kurdu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kurdu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Yahudi Ağacı Türleri ve Özellikleri

Yahudi Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Karaçam Türleri ve Özellikleri

Karaçam Türleri ve Özellikleri