Mahlep Ağacı Mahlep ağacı, diğer adlarıyla Yaban Kirazı, İdris Ağacı, Taş Kirazı, Melem ve Endirez olarak da bilinir. Türkiye'nin pek çok bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişebilmektedir. Doğal olarak yetişmesinden dolayı, hiçbir sulama, ilaçlama ve gübreleme ihtiyacı olmaması ve etkin antioksidanlar içeren meyvesiyle tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Üreticiler mahlep ağacı üzerinde vişne ve kiraz da aşılayabilmektedir. Mahlep Ağacının Kullanım Alanları Mahlebin en çok kullanıldığı alan, çekirdekleriyle elde edilmiş olan mahlep unu yapımıdır. Mahlep unu günümüzde pastacılık sektöründe en önemli hammaddelerden biridir. Pastanelerden temin ettiğimiz poğaça, çörek gibi pek çok üründe mahlep unu kullanılmaktadır. Mahlebin tohumlarından distile edilmiş olan yağ, suya dayanıklı olmasından ötürü boya sanayisinde ve gemi boyalarıyla vernik imalatında kullanılır. Mahlepten yapılan şarap ise dünyada ender bulunan şaraplar listesine girmektedir. Türkiye'ye özgü olduğu da söylenmektedir. Mahlep ağacı meyvesini mevsiminde bulup kurutulursa, kışları çayını ve şurubunu da yapabilirsiniz. Mahlep Ağacı Meyvesinin Sağlığa Faydaları Mahlep ağacının şekere iyi geldiği bilinir. Şeker hastalarına mahlebin meyvesinin tüketilmesi önerilir. Böbrek sancısı ve karın ağrılarına iyi gelmektedir. Mahlep özü ise öksürük kesici ve bağırsaklardaki iltihaplara karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Prostat büyümesinde de etkilidir. Mahlep meyvelerinin en önemli özelliği kuvvetli ağrı kesici olması, ferahlatıcı ve dinlendirici etkisi olmasıdır. Ayrıca antiseptik özelliği de mevcuttur. Dişiniz ağrıyorsa ve herhangi bir ağrı kesici kullanmadıysanız, iki adet mahlep meyvesini ya da kurutulmuşunu çiğnemenizi tavsiye ederiz. Mahlep meyvesinin tohumlarının iç beyaz kısmında bolca aspirin hammaddesi olan salisilik asit bulunmaktadır. Bundan dolayı bu kısımlar ilaç sektöründe ağrı kesiciler ve antibiyotiklerde kullanılır. |
Kayyum
04 Mayıs 2024 CumartesiMahkep ağacı ne tür bir ağaçtır her hangi bir faydası var mıdır
Cevap yazAdmin
04 Mayıs 2024 CumartesiKayyum, mahlep ağacı (Prunus mahaleb) rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç özellikle tohumlarından elde edilen mahlep baharatı ile bilinir. Mahlep baharatı, genellikle hamur işlerinde ve tatlılarda aroma verici olarak kullanılır. Aynı zamanda, mahlep ağacının odunu da mobilya ve küçük el işlerinde kullanılabilir. Sağlık açısından da bazı faydaları olduğu söylenir; örneğin, mahlep tohumlarının sindirim sistemine iyi geldiği ve enerji verdiği belirtilir. Ancak, bu tür bitkisel ürünleri kullanmadan önce bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Kıncal
04 Mayıs 2024 CumartesiMahlep ağacı bazen yabani kiraz ağacı olarak değerlendirilir. Şeker hastalarına mahlebin meyvesinin tüketilmesi önerilir. Böbrek sancısı, karın ağrılarına iyi gelmektedir. Mahlep öğütü ise öksürük kesici ve bağırsaklardaki iltihaplara karşı iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Prostat büyümesinde de etkilidir. Mahlep meyvelerinin en önemli özelliği kuvvetli ağrı kesici olması, ferahlatıcı ve dinlendirici etkisi olmasıdır.
Soru Sor / Yorum Yap