Kayısı Budama Kayısı ağacı, gülgiller familyasından olup, Türkiye'de sıcak ve ılıman iklimlerde yetişen, boyu 5-6 metre civarında olan, dalları yaygın ve dik, yaprakları kalp biçiminde olan, çiçekleri pembe beyaz renginde bir ağaçtır. Kayısı ağacının turuncu renkli, ortasında tek ve sert bir çekirdeği olan, etli, sulu ve güzel kokulu bir meyvesi vardır. Kayısı Ağaçları Neden Budanır? Kayısı yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün almak için gübreleme, sulama, toprak işleme ve zararlılarla mücadele gibi işlemlerin yanı sıra her yıl düzenli olarak budama işlemi de yapılmalıdır. Aksi takdirde:
Bu sorunların önüne geçmek için budama işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Budama sürecinde dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma, dal açılarını genişletme veya daraltma gibi işlemler uygulanır. Bu işlemler:
Kayısı Budama İşlemleri Ne Zaman Yapılmalıdır? Kayısı ağaçlarının budama işlemi, dinlenme dönemi olan kış aylarında ve havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde, kış mevsimi çok soğuk geçmediğinden sonbahar aylarında ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budama yapılabilir. Kış mevsiminin sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar budama işlemi gerçekleştirilebilir. Kayısı ağaçlarında yapılan budama, kaliteli çiçek ve meyve verimini etkiler. İlk dikimde genç kayısı ağaçları, taçsız şekilde düz bir fidan halinde dikilir. Dikimi takiben ilk yıllarda gövdeden çıkmış olan yan dallara dokunulmaz, sadece kök boğazından çıkan dallar temizlenir. Kayısı ağaçlarının kısa boylu ve kısa dallı olmaları meyve verimini olumsuz etkiler. Gençleştirme Budaması Kayısı ağaçlarında gençleştirme budaması, yeni kuvvetli sürgünler meydana gelmesi ve yeni bir taç oluşması için yapılır. Bu işlemle kayısı ağacında verim artar ve meyvelerin kalitesi yükselir. Ancak ihtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Kayısı ağaçlarında gençleştirme budamasında ağacın budamaya olan dayanıklılığı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Budama işlemi sırasında öncelikle kurumuş, sıklaşmış ve birbirine girmiş dallar tercih edilir. Geriye kalan dallarda ise kısaltma budaması yapılır. Bu işlemin amacı, ağacın tacını küçülterek yeniden kuvvetli sürgünlerin çıkmasını sağlamaktır. Bazı kayısı ağaçlarında budama yapıldıktan sonra çift katlı bir taç oluşur. Bu tür ağaçlarda üst taç atıldıktan sonra zayıflamış olan alt taçlarda budama yapılarak kayısı ağacında kuvvetli ve dengeli bir taç meydana getirilmiş olur. Böylece verimli ve kaliteli kayısı elde edilir. |