Avokado Ağacı Avokado ağacı, subtropik bir meyve ağacıdır ve meyvesi sürekli yeşil kalır. İklimsel olarak turunçgillerin isteklerine benzer gereksinimleri vardır. Bu nedenle, genel olarak limon yetiştirme alanları avokado ağacı için de uygundur. Avokado ağacı genellikle yayvan bir yapıda olup, bazen dikine büyüyen ve sürekli yeşil kalan, 6-20 metre uzunluğunda bir ağaçtır. Gevrek, çarpık biçimde dallanan gövdesi, kaba ve boyuna yarıkları olan etli bir kabukla örtülüdür ve yapraklı bir taca sahiptir. Meyvesi yuvarlak, oval veya armuda benzer biçimde olup, 0,2-2,3 kg arasında değişir ve yerel halk tarafından "Amerikan Armudu" olarak adlandırılır. Meyve Özellikleri Meyvenin etli kısmı açık sarı-yeşilimsi tondadır ve %7-25 oranında yağ içerir. Ayrıca, yapısında ciddi miktarda kalsiyum ve demir bulunur. Sahip olduğu potasyum bakımından diğer birçok meyveye göre daha üstündür. Bu ağacın meyvesi vitamin açısından oldukça zengindir; A, B (B1, B2), C, D, E ve K vitaminlerini içerir. Protein oranı ise %1-2'dir. Tozlanma ve Çiçeklenme Avokado yetiştiriciliğinde farklı tipler bir araya getirilerek gerekli tozlanma sağlanır. Hava sıcaklığı 21 derecenin üstünde olduğunda, iki çiçeklenme tipi saat doğrultusunda meydana gelir. Hava sıcaklığı düşük seviyelerde ise günlük açılmalarda gecikmeler yaşanır ve düzen bozulur. Ortalama hava sıcaklığı 21 derecenin altına düştüğünde çiçeğin organları iyi çalışmaz. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına indiğinde ise meyvenin tutulma oranı sıfırlanabilir. Avokado Çeşitleri Avokado ağacının Meksika soyu, Batı Hint Adaları soyu ve Guatemala soyu çeşitleri mevcuttur. Aynı meyve ağacına ait olmalarına rağmen, farklı çeşitler oldukları için sıcaklık ve toprak uyumları da farklılık gösterir. Bazı önemli avokado çeşitlerinin çiçek tipleri şu şekildedir:
Yetiştirme Koşulları Avokado ağacının yetiştirilmesini engelleyen en önemli etken kışın yaşanan don olaylarıdır. Bahçe düzeninde don olayına rastlanan yerlerde ağaçlar, hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde ve güney tarafa meyilli alanlarda dikilmelidir. Aynı zamanda, avokado ağacının çiçeklenme ve meyve tutma zamanındaki düşük seyreden sıcaklıklar, ani sıcaklık farklılıkları ve düşen hava nemi, meyve tutmasını olumsuz etkiler. Sıcaklığın 30 derecenin üstüne çıktığı ve nispi nem oranının %50'nin altına düştüğü Mayıs-Haziran aylarında ciddi oranda meyve dökülmeleri olur. Daha ilerleyen zamanlarda yaşanan ani sıcaklık farklılıkları da meyvelerin dökülmesine neden olur. Sert esen rüzgarlar, gevrek yapıda olan ağaca ve meyvesine zarar verir. Bu tip yerlerde dikim işlemi öncesinde rüzgar kıran tesisleri kurulmalıdır. Yağış bakımından yetiştiricilik amaçlı en az yağış oranı 750-1000 mm'dir. Toprak ve Dikim Koşulları Avokado yetiştiriciliği açısından, hafiften ağıra kadar farklılık gösteren birçok toprak türünde yetişmeye elverişlidir. Ancak en iyi verimin alınabilmesi için toprağın derin, verimli, drenajı kaliteli olan, kumlu-tınlı, alüviyal toprak türleri tercih edilmelidir. Taban suyu seviyesi en az 2 metrenin altında olmalıdır. Toprak asitlik seviyesi ise nötr veya hafif asit karakterde olmalıdır. Toprak yapısında bulunan fazla miktardaki kireç, bazı elementlerin alımını zorlaştırır. Bahçe dikerken tek çeşide bağlı kalınmamalıdır. Çünkü çeşit fazlalığı, çiçeklerin tozlanması ve verimliliği açısından önemlidir. Çeşitler seçilirken kurulacak bahçenin iklimsel özelliklerine göre tercih edilmelidir. Soğuğa dayanma gücü açısından çeşitlerin büyük farklılıklar göstermesi nedeniyle, meyvenin hasat dönemi, taşıma açısından uygunluk, ticari değeri ve verimi dikkate alınmalıdır. Türkiye'de daha çok Hass, Bacon, Fuerte ve Zutano çeşitleri ekilip dikilerek verim alınmaktadır. Bu ağaçların dikim zamanı, soğukların bittiği Mart ayından Nisan ayı ortasına kadar yapılabilir. Dikim zamanı sıcak bir döneme denk geldiğinde, fidanın kendini tutma ihtimali düşmektedir. |
Mustafa Kaan
13 Temmuz 2024 CumartesiAvokado ağacı yetiştirmek istiyorum ama bulunduğum bölge kışın don olayları yaşanıyor. Bu durumda ne yapmalıyım? Avokado ağacının dikimi için uygun bir alan bulmakta zorlanıyorum. Hangi önlemleri almam gerekir? Ayrıca hangi avokado çeşitleri benim bölgemde daha iyi yetişir?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Mustafa Kaan Bey,
Avokado ağaçları don olaylarına karşı oldukça hassastır, bu yüzden kışın soğuk hava koşullarından korumanız gerekecek. Öncelikle, ağaçlarınızı dikeceğiniz alanın rüzgardan korunaklı ve güneşe maruz kalan bir yer olmasına dikkat edin. Ayrıca, don olaylarını minimize etmek için avokado ağaçlarını büyük saksılarda yetiştirip kışın içeri almayı düşünebilirsiniz.
Don olaylarına karşı alabileceğiniz diğer önlemler arasında, ağaçların etrafını malçla kaplayarak köklerin korunmasını sağlamak ve gerektiğinde don örtüsü kullanmak yer alır. Bunun yanı sıra, yerel iklime daha dayanıklı avokado çeşitlerini tercih etmek de önemlidir. Hass avokado çeşidi, genellikle daha soğuk iklimlere dayanıklıdır ve sizin bölgenizde daha iyi yetişebilir.
Başarılar dilerim!