Balsa Ağacı Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Balsa Ağacı Türleri ve Özellikleri

Balsa Ağacı

Balsa ağacı, Güney Amerika'nın tropik ormanlarında doğal olarak yetişmektedir. Yaklaşık 90 santimetre eninde yapraklara sahip olan balsa ağacının en iyileri, ılıman ve rutubetli bir iklimi olan Ekvator bölgesindeki ekim alanlarında yetişmektedir. Bir yıl içerisinde 12 metreye kadar ulaşabilen balsa ağacı, 6 ila 10 yıl içerisinde hasat edilmektedir. Balsa ağacının hasat edildiğindeki çapı 60 ila 65 santimetre, boyu ise yaklaşık 25 ila 30 metreye ulaşmış olmaktadır.

Hasat ve Kurutma Süreci

Balsa ağacı hasat sonrasında, kurtların saldırısına açık olmaktadır çünkü içi tamamen su doludur. Bu ağaçların kurutulma işlemi büyük öneme sahiptir. Kurutma işlemi ne çok hızlı bir şekilde yapılıp kütüklerde çatlamaya yol açmalı ne de çok yavaş yapılıp kurt saldırılarına izin vermelidir. Sert tahtalar sınıfından olan balsa ağacının fıçı şeklindeki hücreleri çok incedir ve hava doludur. Bu hücrelerden suyun tamamen alınması sonucunda tahtanın sağlamlaşması sağlanmış olmaktadır; ancak, odun saf selüloz olduğu için bu pek de kolay olmamaktadır.

Balsa Ağacının Kullanım Alanları

Balsa ağacı, hobi endüstrisinin yanı sıra, gemicilik, taşımacılık, uzay ve film endüstrisinde de kullanım alanı bulmaktadır.

Balsanın Ağırlığı ve Yoğunluğu

Doğal bir ürün olan balsanın ağırlığı ve yoğunluğu tam olarak belirtilememektedir ve kalitesini gösteren bir standart bulunmamaktadır. Ancak, tahta liflerinin yapısını ve dağılımını göstermek için A, B ve C gibi bazı harfler kullanılmaktadır. A harfi, balsa ağacının büyüme çizgilerine çapraz gelecek şekilde kesim yapıldığını göstermektedir ve bu şekil kesimde lifler uzun kenara paralel gelmeyebilmektedir. Ayrıca dokusu da bükülebilecek şekildedir. C harfi, levhadaki büyüme çizgilerine dik gelecek şekilde kesim yapıldığını göstermektedir. B dokusu ise bu ikisinin arasındadır ve bloklarda bu tür kesim yapılmaktadır. Balsa levhalarının boyutları ise Amerika ve İngiltere'den alındığı takdirde inch, diğer Avrupa ülkelerinden alındığı takdirde ise metrik ölçülerle gösterilmektedir.

Balsanın Kalitesini Etkileyen Sebepler

  • Dişler: Taşıma sırasında sert cisim çarpması sonucunda ezilme ve oyulma oluşmaktadır ve bu sebeple de balsanın çok yumuşak olduğu dikkate alınarak, ona göre davranılması gerekmektedir.
  • Renk Değişimleri: Balsa ağacının büyüme esnasında emdiği suda bulunan mineraller nedeniyle damarlarda griye çalan renkli noktalar oluşmaktadır ve bu da sadece balsanın estetik güzelliğine zarar vermektedir. Bunun yanı sıra, kütüğün nemli zemin üzerine yatırılması sonucunda, zeminde kaldığı süre içerisinde nem çekmesi ile oluşmuş olan renk değişimi durumunda bu tahtalar mantar tutmuş olacaklarından kullanılmamaktadırlar.
  • Uyum ve Süreklilik: Bazı durumlarda levha ve çıtanın damarları çok düzgün ve dış görünüşü estetik açıdan ne kadar güzel olursa olsun, bloğun bir ucu ile diğer ucu arasında ağırlık farkı bulunabilmektedir.
  • Delikler: Tahta kuruları balsa ağacını çok sevmektedirler ve bazen çok küçük bir alanı, bazen de daha büyük alanı kemirerek balsanın doğal yapısına zarar vererek, kalitesini etkilemektedirler.
  • Çatlaklar: Sert esen rüzgar bazı zamanlarda balsa ağacının dokusuna zarar vererek küçük çatlaklar oluşturabilmektedirler ve bu çatlaklar zamanla kapanabilmenin yanı sıra, kapanmayabilmektedirler. Kapanmayan çatlaklar levha üretimi sırasında fark edilebilecekleri gibi, bazen de fark edilmemektedirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ümmet

12 Temmuz 2024 Cuma

Balsa ağacının hasat sonrası kurutma sürecinde, tahtanın çok hızlı ya da çok yavaş kurutulması durumunda ne tür sorunlar yaşanabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ümmet, balsa ağacının hasat sonrası kurutma sürecinin dikkatle yönetilmesi önemlidir. Tahta çok hızlı kurutulursa, yüzeyde çatlamalar ve deformasyonlar meydana gelebilir. Bu, tahtanın yapısal bütünlüğünü bozabilir ve kullanılabilirliğini azaltabilir. Öte yandan, çok yavaş kurutma durumunda ise tahtada küf ve mantar oluşumu riski artar. Bu da malzemenin dayanıklılığını ve kalitesini olumsuz etkileyebilir. Optimal bir kurutma süreci, bu iki ekstrem durumu dengede tutarak tahtanın hem dayanıklı hem de kullanışlı olmasını sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ağaç Dikmenin Önemi

Ağaç Dikmenin Önemi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kamkat Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kamkat Ağacı Türleri ve Özellikleri

Portakal Ağacı Türleri ve Özellikleri

Portakal Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Çam Ağacı Türleri ve Özellikleri

Manolya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Manolya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Neem Ağacı Türleri ve Özellikleri

Neem Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Alıç Ağacı Türleri ve Özellikleri

Alıç Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Tropikal Ağaçlar Türleri ve Özellikleri

Tropikal Ağaçlar Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ağaç İsimleri Nelerdir?

Ağaç İsimleri Nelerdir?