Kurtbağrı, Zeytingiller familyasının Ligustrum türüne ait küçük çalılara verilen isimdir. 50'den fazla türü bulunan bu ağacın yaprakları karşılıklı ve kısa saplı bir şekilde dizilmiştir. Her mevsim yapraklarını dökerek yeşil kalan bu küçük ağaç, Avrupa, Asya, Kuzey Afrika, Çin ve Japonya'da yetişmektedir. Türkiye'de ise doğal olarak yetişen tek kurtbağrı türü, adi kurtbağrı ağacıdır. Kurtbağrı Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Kurtbağrı Ağacı Üretimi Nasıl Yapılır? Genellikle çelikle üretilen kurtbağrının, çelikle üretilmeyen türleri için tohumla üretme yöntemleri kullanılır. Tohumlar, sonbahar ayında toplanarak 1 ve 10 santigrat derecede 2 ay katlanır ve ilkbaharda tekrar dikilir. Kurtbağrı çelikle üretiminde ise birçok işlem uygulanır. İlk olarak 10 cm uzunluğunda hazırlanan çelikler, soğuk yastıklarda bulunan 2 kısım kum ve 1 kısım tezek karışımına ekilir. Nemlenmeyi önlemek için üzeri örtülür. Genellikle bu dikimden 6 hafta sonra kökler elde edilir. Daha sonra hazırlanan geliştirmelere dikilen kurtbağrı, kurak dönemlerde sulamayla daha iyi bir şekilde yetişir. Bahar ayında ise amonyum nitrat gübresi atılır. |