Kiraz Ağacı Türleri ve Özellikleri
25 Temmuz 2024

Kiraz Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kiraz Ağacı

Kiraz ağacı, Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgeyi anavatanı olarak kabul eder. Ülkemizin hemen her bölgesinde kiraz üreticiliği yapılmaktadır. Kiraz ağacı, ılıman iklimi seven bir ağaçtır ve bu iklimde en hızlı meyve veren ağaç türlerinden biridir. Kiraz ağaçları genellikle 5-6 yaşlarında verim vermeye başlarlar, ancak tam anlamıyla verim sağlamak için 10-12 yıllık bir büyüme ve olgunlaşma sürecine ihtiyaç duyarlar.

Kiraz Ağacı Dikimi

Kiraz ağaçları, yaz aylarının çok sıcak geçmediği, toprak ve hava nem kapasitesinin yeterli olduğu ve 500-1800 metre rakıma sahip yayla özelliklerine sahip alanlarda yetiştirilmektedir.

Kiraz Bahçesi Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kiraz bahçeleri, 500-1800 metre rakıma sahip alanlarda dikilmelidir.
  • Dikim yapılacak bahçenin toprağı analiz ettirilerek kiraz ekimi için uygun olup olmadığı belirlenmelidir.
  • Toprak yapısına ve iklim koşullarına uygun anaç ve çeşitler kullanılmalıdır.
  • Kiraz bahçeleri tek çeşit kullanılarak kurulmamalıdır; çünkü bu, yetersiz döllenmeye veya hiç döllenmemeye neden olabilir. Bir kiraz bahçesinde en az birkaç çeşit kiraz bulunmalıdır. Bu çeşitlerin seçiminde, birbirini döllendirebilecek türlerin ekilmesi önemlidir. Bahçede arı bulundurulması da döllenme açısından faydalıdır. Örneğin, dokuz bitki dikiliyorsa, sekizinin ana çeşit bir tanesinin döllendirici çeşit olması gerekmektedir.
  • Kiraz dikimi yapılacak bahçede, dikim sıklığına dikkat edilmelidir. Dikim işlemi ciddi bir iş olduğu için dikim tahtası kullanılmalıdır. Kiraz dikilmeden önce tarla ya da bahçe tesviye edilmelidir. Ayrıca, 90 cm aralıkla dip kazan yardımıyla Ağustos-Eylül aylarında sürüm yapılmalıdır. Kısmi taban suyu ya da su birikme gibi bir sorun oluşma ihtimali varsa, 40-50 metre aralıklarla hendekler açılmalıdır.
  • Kiraz ağaçlarının dikimi için en uygun mevsim sonbahardır. Dikim işlemi yapılırken açılan çukurlara bir kürek kadar yanmış hayvan gübresi katılmalı veya 100 gr Triple Süperfosfat ile 100 gr Amonyum Sülfat dikim toprağına eklenmelidir. Yamaç arazilerde, baklava dilimi şeklinde, sıra arası 5-6 m, sıra üzeri 3-4 m tarzında olabilir. Taban arazilerde ise dikilen çeşide göre sıra arası ve üzeri, iyi bir şekilde havalanacak, iyi güneş görecek ve ağacın yan dalları birbirine karışmayacak şekilde dikim işlemi gerçekleştirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dersu

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kiraz ağacının verim vermeye başlaması için 5-6 yıl beklemek gerekiyor mu? Tam anlamıyla verim sağlaması için 10-12 yıl geçmesi şart mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Dersu,

Evet, kiraz ağacının verim vermeye başlaması için genellikle 5-6 yıl beklemek gerekmektedir. Tam anlamıyla verim sağlaması ve olgunlaşması ise 10-12 yılı bulabilir. Bu süreç, ağacın türüne, yetiştiği iklim koşullarına ve bakımına göre değişiklik gösterebilir. Sabırlı olmanızı tavsiye ederim, çünkü beklediğinize değecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dünyanın En Uzun Ağacı Hangisidir?

Dünyanın En Uzun Ağacı Hangisidir?

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Ağaç Kavunu Türleri ve Özellikleri

Kuru Ağaç Türleri ve Özellikleri

Kuru Ağaç Türleri ve Özellikleri

Ağaç Türleri ve Özellikleri

Ağaç Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Yapraklı Erik Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Yapraklı Erik Türleri ve Özellikleri